Internationale vrouwendag - Maak onzichtbare zorgarbeid zichtbaar

{$items.title}

8 maart 2021 vieren we de 112de editie van de Internationale Vrouwendag.  

Het is de dag waarop we de verdiensten van vrouwen in de kijker zetten, maar ook strijden voor meer gelijkheid. De coronapandemie maakt pijnlijk duidelijk dat vrouwenrechten nog steeds onder druk staan.  De lockdown deed het huiselijk geweld tegenover vrouwen wereldwijd toenemen, ook in eigen land. Ze toonde eveneens dat de traditionele rollenpatronen enorm hardnekkig zijn.

Betaalde en onbetaalde zorgarbeid blijft in overgrote mate een vrouwentaak.

Zo besteden vrouwen maar liefst 9,5 uur per week meer aan onbetaalde zorg- en huishoudelijke taken  dan mannen en hebben 6u minder vrije tijd over. 

Op 8 maart maken we de onzichtbare zorgarbeid zichtbaar.

Femma Wereldvrouwen waardeert en erkent alle vrouwen die zich dag in dag uit inzetten voor het welbevinden van anderen. Voor vrouwen die de onbetaalde rol van kok, schoonmaker, afsprakenplanner, huiswerkbegeleider, verzorger en chauffeur opnemen, zonder dat hier iets tegenover staat. Dit onbetaalde werk is levensnoodzakelijk. Zonder draait onze samenleving niet.

Femma Wereldvrouwen ijvert vandaag tevens voor een gelijke vertegenwoordiging  van àlle vrouwen in alle domeinen van onze samenleving. In het bijzonder verdienen vrouwen van kleur, vrouwen met een lager inkomen en vrouwen met een beperking een betere publieke vertegenwoordiging. Van alle vrouwen zijn zij het minst te zien  in de media, de bedrijfswereld, en de politiek. Ten slotte pleiten we vandaag voor een samenleving waar vrouwenlichamen in al hun eigenheid niet langer onderworpen worden aan beoordelende blikken, vernederende commentaren en grijpgrage handen. 

Hoewel  8 maart Internationale Vrouwendag is, benadrukken we dat gelijkheid iederéén ten goede komt.

Kinderen doen het beter op school. Mannen en vrouwen zijn gelukkiger en gezonder wanneer de zorgtaken gelijk verdeeld worden. Ook op de werkvloer zorgt gendergelijkheid voor gelukkigere en productievere werknemers.  Kort gezegd een win-win situatie. 

Femma Wereldvrouwen erkent dat niet alle vrouwen even hard worstelen. De vrouwenbeweging is divers en kent -nog steeds- grote verschillen en machtsongelijkheden. We blijven niet blind voor voorrechten die vrouwen genieten op basis van hun inkomen, huidskleur, relationele voorkeur, afkomst en opleidingsduur. 

Daarom bouwt Femma Wereldvrouwen aan een samenleving waarin àlle vrouwen veilig, zichtbaar, verbonden en vrij zijn.

 

Maak jij onzichtbare zorgarbeid mee zichtbaar?

Plaats op 8 maart een of meerdere foto’s op je sociale media waarbij je toont welke onzichtbare zorgarbeid jij die dag opneemt. Gebruik de hashtag #eigenmix! Heb je zelf geen Facebook, Twitter of Instagram?  Stuur je foto naar communicatie@femma.be

Pas je profielfoto op Facebook aan met deze strijdbare vuistjes.  Dat kan via deze link

 

Reageer