Internationale Vrouwendag

{$items.title}

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In 2018 moeten vrouwen nog altijd opboksen tegen geweld, uitsluiting, achterstelling, armoede en discriminatie. Hier in België, maar ook in andere landen kampen vrouwen met specifieke problemen die niet langer onder de radar mogen blijven. Redenen genoeg om rond die datum een van de volgende evenementen mee te pikken!

Brussel: This is a Woman’s World

De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) organiseert de fototentoonstelling This is a Woman’s World, die aan de hand van een portretserie toont hoe vrouwen op de vlucht hun dagelijkse leven weer proberen op te bouwen. Door ‘vluchtelingen’, ‘migranten’ of ‘asielzoekers’ op één hoop te gooien als deel van de homogene en amorfe ‘migratiebeweging’, verliezen zij de mogelijkheid om opnieuw het kind, de man of vrouw te worden die ze eens waren. Iedere dag zet UNHCR, samen met partners zoals de Europese Commissie, zich in om het lot van vluchtelingen te verbeteren. Deze fototentoonstelling getuigt hierbij van de opmerkelijke kracht en moed die vluchtelingenvrouwen zelf aan de dag leggen om hun leven weer op de rails te krijgen.  

 

 

Roeselare: Internationale Vrouwenstraat

Arhus nodigt je uit voor boeiende babbels met sterke vrouwen, een workshop ‘geef je kopje een persoonlijke touch’ en een werelds voorleesuurtje voor kinderen. In Galerie Blomme kun je de kunstwerken bewonderen van leerlingen uit OKAN-klassen, is er een wereldse pop-upbar, kun je een henna tattoo laten zetten en proeven van hapjes met humus.
Kom langs met jouw verhaal of voor jouw verzoeknummer bij Radio Evita in de Ooststraat. Swing mee met The Gitsy Street Band en de meespeelfanfare De Lettergeletterden. Ontdek de kleinste cinema uit Roeselare in virtual reality. Daag iemand uit tijdens de 10 minutenquiz. Stap binnen in het sterrensalon en vertel onze sterrendames wie jouw ster verdient.

 

Herentals: Wereldvrouwencafé

Femma Herentals organiseert op zondag 4 maart om 13 u. een zondags ontmoetingsmoment voor vrouwen en hun gezinnen. Verbondenheid en solidariteit tussen vrouwen wereldwijd staan centraal. Alle vrouwen van hier maar ook vrouwen met andere nationaliteit, andere taal, nieuwkomers, vluchtelingen... zijn welkom. Er wordt een groot gebakbuffet gemaakt, waarvan de opbrengst naar het Herentalse comité Kansen voor Jongeren in Mokolo gaat. Deze activiteit wordt in samenwerking met dit comité georganiseerd. Er zal ook een ruiltafel zijn voor het ruilen van damesaccessoires.

 

 • Wanneer:  4 maart, 13-18 u.
 • Waar:  Campus Spiegelfabriek, Lierseweg 132, 2200 Herentals
 • Info en inschrijvingen: marietjev@hotmail.com
Brussel: Actieve hoop: hoe de chaos onder ogen zien
zonder gek te worden

In de derde editie van het festival WoWmen! staat de link tussen maatschappij, gender en kunst centraal. Kaaitheater en Waerbeke nodigen je uit op een inspiratiemiddag rond het werk van Joanna Macy, een sterke vrouw met een inspirerende kijk op de toekomst. In een panelgesprek dat Tamara Lenaerts (She & Company) leidt, getuigen Natalie Eggermont (Climate Express), Kristin Verellen (Circles - We Have the Choice) en Kristien De Boodt (De Plukboerderij) over hun eigen ervaring met innerlijke bewustwording die resulteert in een maatschappelijke beweging van actieve hoop.

 

 • Wanneer: 8 maart, 14-17 u.
 • Waar: Kaaitheater, Akenkaai 2, Brussel
 • Inschrijven: WoWmen! 2018
Gent: No woman is an i-land

MO* brengt sterke vrouwen rond de tafel , die op de barricade staan in een strijd voor gelijkheid en gerechtigheid. In een pittige presentatie vertellen ze hoe zij een lans breken voor duurzame vrede. In een interactieve ronde tafel wordt er met de vrouwen gezocht of we de oorzaken van de ongelijkheid beter kunnen bestrijden door onze deelstrijden te verbinden.
Dit zijn de vrouwen die erbij zijn op 8 maart: Mariana Gomez Soto (Yes to Life, No to Mining, Colombia), Alisa Vinogradova (Femen, Oekraïne),  Anat Ben Dror (Women Wage Peace, Israël) en  Homa Arkani (artiest, Iran). Moderator is journaliste en documentairemaker Elien Spillebeen. Het panelgesprek gebeurt in het Engels.

 • Wanneer: donderdag 8 maart 2018, 19.30 u.
 • Waar: Zebrastraat, Gent
 • Info: gratis, inschrijven via info@mo.be
Gent: Women after work

Laat je inspireren door gepassioneerde Gentse vrouwen en steek zelf de handen uit de mouwen in twee zelf te kiezen workshops: loop mee in een Privilege Walk, ontdek eeuwenoude hamam-technieken, woon een les Gender & Diversity Studies bij, kook mee in een professionele keuken, ...

Tien inspirerende en confronterende workshops van de strafste vrouwen uit Gent gaan tegelijkertijd door. Kies er twee!

’s Avonds neemt een vrouwelijke chef-kok het roer van ENTR over voor 1 dag. Snel reserveren om van haar lekkernijen te proeven (15 euro pp, beperkte plaatsen!): tina.degendt@vormingplus.be
Laat je verrassen en ontreren door de prachtige Indisch-oriëntaalse dansvoorstelling “A special blend – A lot can happen over Chai” van Maya Sapera Dance Company.

 

Kortrijk: Paula Marckx en Fille Folle

Drie heel bijzondere vrouwen getuigen van hun strijdvaardigheid en gaan met elkaar in gesprek. Paula Marckx (91) trok eind jaren 70 als alleenstaande moeder naar het Mensenrechtenhof in Straatsburg om haar kind de discriminatie te besparen die destijds bestond tussen kinderen geboren binnen of buiten het huwelijk. Zij gaat in gesprek met Ilona Lodewijckx (26) en Aurike Quintelier (26) van Fille Folle. Deze ondernemende vrouwen richtten het magazine op dat ze als tienermeisje zelf altijd misten. Een magazine dat ingaat tegen de schade die bestaande tienerbladen aanrichten aan het zelfbeeld van jonge meisjes

 

Leuven: De kleur van het nieuwe feminisme

Op uitnodiging van gastvrouw Rachida Lamrabet gaan boeiende sprekers met elkaar in discussie over het belang van bondgenootschappen in de strijd voor meer gelijkheid, o.a. Anja Meulenbelt, Fourat Ben Chikha,Hélène Christelle Munganyende en Ish Ait Hamou. Dichters/slammers Carmien Michels, Anissa Boujdaini, Fatena El Gora dragen voor uit eigen werk. MO*-journaliste Sabrine Ingabire geeft haar visie over een feminisme dat rekening houdt met alle vrouwen. Het muzikale luik wordt ingevuld door EME, het collectief rond Emeraude Kabeya (25).

 

Ieper: moedige vrouwen, hoopvolle toekomst

Moeders voor Vrede, Stad Ieper en de Vrouwenraad organiseren een conferentie met getuigenissen van vrouwen uit  Afghanistan, Colombia, Syrië, Irak, Zimbabwe, Iran, Israël-Palestina, ...  over de schendingen van mensenrechten van vrouwen in de landen van oorsprong en over hun ervaringen tijdens en na de vlucht.

 

Brugge: Ontbijt en filmvoorstelling ‘Take care of my baby’

Tijdens een ontbijt en een film op zondagochtend wordt stilgestaan bij de kracht van vrouwen wereldwijd en de solidariteit binnen een gemeenschap. De kortfilm ‘Take good care of my baby’ is het relaas van Eva, een alleenstaande moeder die haar leven op de rails wil en daarbij hulp krijgt van de wijk. Het verhaal speelt zich af op een bijzondere plek in Oostende: De Nieuwe Stad, een eiland in de stad. Een warm verhaal over een sterke vrouw, zonder franjes, soms fragiel en pijnlijk, maar steeds hoopvol. De vertoning start met een inleiding en eindigt met een nabespreking in het bijzijn van scenarist, acteurs en een medewerkster van Samenlevingsopbouw.

 

Oostende: Multicultureel feest - vrouwen ontmoeten vrouwen

Verschillende verenigingen slaan de handen in elkaar voor een gezellige namiddag met dansworkshops en optredens door en voor vrouwen. Er is keuze uit Afrikaanse dans, beatbox, zumba, buikdans, … Breng zelf een gebakje of vegetarisch hapje mee voor minstens zes personen. Wie geen hapje meebrengt, betaalt 5 euro. Kinderen zijn welkom, er is kinderanimatie voorzien.

 

 • Wanneer: zondag 11 maart, 13 u.
 • Waar: OC De Blomme, Chrysantenstraat 30, Oostende
 • Inschrijven verplicht via vrouwendagoostende@gmail.com, 0483 59 56 05
Neerpelt: Vrouwendag in de bibliotheek

Femma Neerpelt Boseind organiseert een activiteit rond Internationale Vrouwendag in de bibliotheek van Neerpelt.  Ze werken hiervoor samen met de bibliotheek, IC, Basiseducatie en de integratieambtenaar. Na de voorstelling van de bib volgt een toneelvoorstelling met betrekking tot alfabetisme. Na een korte pauze is er een uitwisselingsmoment.

 

 • Wanneer: donderdag 15 maart, 9-12 u.
 • Waar: Bibliotheek, Norbertinessenlaan 9, Neerpelt
 • Gratis, wel vooraf inschrijven: bibliotheek@neerpelt.be, 011 64 57 56
   

Reacties

Marita Abas schreef

Diest: 'Wellness; Lichaam en Geest'

De druk van elke dag, de week die in een razend tempo voorbij vliegt, een maand die weeral om is… het draagt niet onmiddellijk bij om onze goede voornemens waar te maken. Een gezonde geest in een gezond lichaam is de dag van vandaag belangrijker dan ooit. Welness vertrekt vanuit lichaamsverzorging en draagt bij tot een evenwicht in lichaam en geest. Spiritualiteit vandaag nodigt ons uit te zoeken naar verbondenheid en zingeving.

Onthaal met koffie door onze Turkse vriendinnen

Workshops: Yoga, Koken met kruiden, Iets creatiefs: armbanden, Café Combinne, lezing: 'spiritualiteit vandaag' door Kris Panneels, Receptie (door horecaopleiding VDAB)

Wanneer: zondag 11 maart 2018, 13.30-17.30u

Waar: Bezoekerscentrum Webbekoms Broek – provinciaal domein Halve Maan te Diest.

Inkom gratis – kinderopvang is voorzien.

Inschrijven wenselijk: vrouwendagdiest@gmail.com

Diestse vrouwenorganisaties i.s.w. Dienst Diversiteit Diest

Reageer