Inspiratie voor meer tijd en geluk in de samenleving

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Er is geen onzichtbare hand die het systeem weer rechttrekt. Dat moeten we zelf doen.
Thomas Piketty

Alles kan anders

Onze samenleving kan zo niet verder! We botsen op de grenzen van ons economisch-, ecologisch- en sociaal systeem. Met het dossier ‘combinatie van betaalde en niet-betaalde arbeid’ werkt Femma aan een alternatief. Hetzelfde gebeurt op vele andere plekken in het sociaal-cultureel volwassenwerk, de welzijnssector, het jeugdwerk, in burgerinitiatieven en –bewegingen en in de kunstsector. Met grote en kleine concrete initiatieven die nieuwe spelregels hanteren, maken we een voorafbeelding van een betere wereld: meer democratisch, solidair, duurzaam en inclusief. We laten mensen ervaren dat het effectief anders en beter kan.

Verander dan alles

We moeten eigenlijk  alleen maar beslissen dat we het ook willen” zei Stijn Devillé in de theatervoorstelling “Hoop”.  Stadsgezelschap Het nieuwstedelijk wilde in tijden van angst en onzekerheid  met deze productie hoopvolle initiatieven zichtbaar maken en stimuleren.  Via een blog ‘Verander alles’ verzamelden ze allerlei initiatieven die iets concreet doen en in beweging zetten rond ecologie, economie en samenleven. Ze vormen de kiemen voor meer warmte, meer initiatief, meer engagement, meer perspectief, meer toekomst en meer hoop voor vandaag en zin in morgen.

Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden.
Remco Campert

www.veranderalles.be

Kunstenaars en middenveld delen vaak dezelfde visie en dromen. Vandaag slaan ze meer en meer de handen in mekaar. Kunstenaars zijn meesters in verbeelding. Dat komt van pas als we alternatieven zoeken voor de gekende kaders die niet meer toereikend zijn. Mensen organiseren en actie voeren zijn de troeven van het middenveld. Samen bereiken we meer. Begin dit jaar nam Socius, het steunpunt voor sociaal-cultureel werk, de blog over.

www.veranderalles.be is  nu dé verzamelplek van sociaal-culturele praktijken in Vlaanderen en Brussel die werk maken van een samenleving die meer democratisch, solidair, democratisch en inclusief. Een samenleving zoals Femma ze droomt.

De praktijken zijn ingedeeld in drie rubrieken: leef-milieu, samen-leven en deel-economie. Elk initiatief staat  kort beschreven en is voorzien van een sprekende foto. Voor meer informatie kan je  rechtstreeks doorklikken naar de website van het  initiatief zelf.

Op www.veranderalles.be kan je zelf naar hartenlust zoeken, delen, aanvullen, ... Je geraakt sowieso aan informatie, inspiratie en veel goesting om zelf ook in actie te schieten. En dat is nu precies de bedoeling: vele kleine nieuwe initiatieven met (totaal) andere spelregels gaan samenstromen en realiseren op langere termijn wat aanvankelijk een utopie leek.

Meer lezen

Onwillekeurig doet www.veranderalles.be me denken aan twee boeken waarin de auteur ook op zoek gaat naar sporen van ‘transitie’ naar een andere samenleving: 

  • Hens.T. (2015). Het kleine verzet. Berchem: Epo.
  • Hautekeur.G. (2017). Van cohousing tot volkstuin. De opmars van een andere economie. Berchem: Epo.
Zelf beleven

Wil je die kiemen van een andere samenleving zelf ervaren? Kom dan mee met de Femma-vrouwenreis Gent anders bekeken. Proeven van transitie’ van vrijdag 29 september t.e.m. zondag 1 oktober 2017. Meer info

Blog van Chris Goossens

Reageer