Inspiratie rond duurzaamheid vind je op 18/11 in Gent

{$items.title}

Op zaterdag 18 november wordt in Gent het Repair & Share Fest georganiseerd. Een dag in het teken van maken, repareren en delen. Op het programma o.a. een inspiratiemarkt met tal van initiatieven, een gezellig geefplein, een Repair Café XXL en een Repair Battle …

Boeiend om te zien wat er allemaal leeft in het kader van duurzaamheid en welke mogelijkheden er zijn voor wie haar/zijn 'duurzaam' steentje wil bijdragen. Steeds meer mensen gaan op zoek naar andere manieren van consumeren. Ook bij Femma. Daarom wilden wij graag weten hoe onze Femmacollega’s aan duurzaamheid doen. Delen of ruilen zij dingen, nemen zij al eens deel aan een repair café …? Femma draagt duurzaamheid hoog in het vaandel en dan word je als medewerker automatisch aangestoken. Zo weten we dat collega Jade een auto deelt met 6 andere gezinnen. Probeer je dat maar eens voor te stellen. Maar zij is beslist niet de enige die zich inzet voor onze planeet.

            

Riet:
‘Ik heb een heel circuit van kleertjes doorgeven, voor de kinderen van familie en buren. Dingen die we niet (meer) gebruiken, geef ik weg op de Facebookpagina 'Brussel Verniet', een weggeefplatform. Maar ik koop sowieso weinig kleren en spullen.
Mijn man en ik zijn vegetarisch, onze kinderen overtuigd flexitariër. Wij hebben geen groot huis maar een appartement. Omdat wonen in Brussel duur is. Maar ook omdat groot wonen niet de toekomst is. In Brussel gebruiken wij de plooifiets, de step of het openbaar vervoer. De auto blijft meestal aan de kant. Ondertussen is dat een gewoonte geworden.'

'Wij stappen ook niet zomaar op een vliegtuig. Vroeger dachten wij minder na over vliegen voor een citytrip. Nu meer en meer.’

Silke:
‘Ik zet in op duurzaamheid waar ik kan. Ik geef de voorkeur aan de trein boven de auto, voor zoveel mogelijk verplaatsingen. Ik koop regelmatig tweedehandskleding in plaats van nieuwe kleding, tegen de fast fashion industrie. Daarnaast koop ik ook andere zaken makkelijk tweedehands. Onlangs bijvoorbeeld een buffetpiano.
Ik speel in een band. Een tijdje terug ‘betaalden’ we onze regisseuse in zanglessen, die ik haar gaf. Een fijne manier van werken. Met de band, Les Tigresses Rouges, maken we vaak gebruik van Cambio: autodelen. Dat heeft ook nog eens het voordeel dat we de grootte van de auto kunnen kiezen naargelang wat we doen en wie er mee doet.

Martine:
‘Ik ken gezinnen die de kleren van onze kinderen graag verder dragen. Zomerse, lichte kledij neemt Imma mee om op te sturen naar haar familie in Togo. Andere spullen die nog bruikbaar zijn, worden gefotografeerd en op de facebookgroep ‘Aalst Geeft’ gezet. Ik ontmoet zo thuis telkens weer nieuwe mensen die blij gemaakt zijn omdat ze gewonnen hebben of uitgeloot zijn …’

Lieve:
Ik ben een grote fan van de Kringwinkel in onze buurt. Alle spulletjes die ik te veel heb, draag ik ernaartoe. En voordat ik iets nieuws aanschaf, ga ik daar altijd eerst eens een kijkje nemen. Voor afgedankte maar nog draagbare kleding en schoenen neem ik deel aan de inzamelacties van E5-mode en Brantano. In de tuin hebben we een opvangton voor regenwater.'

'Misschien allemaal niet spectaculair, maar we hebben een permanente aandacht voor duurzaamheid.’

Brigitte:
‘Ik doe heel wat, eigenlijk. Ik let op wat ik koop (fair trade, bio, glas i.p.v. plastiek, …), gebruik herbruikbare fruitzakjes om de vele plastiek zakjes in de winkel te vermijden en ik was met wasnoten en gebruik biologische afwas- en kuisproducten. Ik leen spullen uit (gewoon of via peerby), geef spullen weg en stel me bij elke aankoop de vraag: 1) heb ik het nodig en 2) heb ik er plaats voor? Zelf werk ik mee in een geefwinkel en repair café.
Ik ben bewust verhuisd van een groot huis naar een 100 m² appartement, ik doe veel afstanden met de fiets en het openbaar vervoer. Onze dieselauto hebben we weggedaan voor een gewone super (minder fijn stof maar meer CO2, dus ook niet goed) in afwachting van een betaalbare elektrische auto. Ik leen onze auto af en toe uit als er vraag naar is, …

 

Nog meer inspiratie vind je op 18 november bij de demonstraties en workshops, de boeiende sprekers en de originele stands. Daarnaast kun je genieten van animatie, lekker eten en de unieke locatie!

Repair & Share Fest praktisch:

zaterdag 18 november
van 10 tot 18 u

NEST (de oude stadsbib in Gent)
Graaf van Vlaanderenplein 40 - 9000 Gent
Toegang is gratis

Meer info vind je hier.


 

Reacties

Gratis en voor niks schreef

Leuke actie, ook op mijn site probeer ik mensen aan te zetten goedkoop en duurzaaam te leven

Reageer