Hoezo geen man-vrouwevenwicht?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Een genderevenwicht in de federale regering wordt onmogelijk, schrijft De Standaard (2 september).  En nu we (ironisch) eindelijk een competente vrouw hebben om in Europa een zware portefeuille op te nemen, lijkt het erop dat die het ook zal moeten afleggen tegen een man.  Competentie, het was toch altijd het pseudo-argument om te verklaren waarom we nog altijd geen evenredige vertegenwoordiging hebben? Competente vrouwen, ze zijn toch zo moeilijk te vinden, nietwaar?

De redenen voor de ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties zijn, dit blijkt nu wel heel duidelijk, niet een gebrek aan ambities of capaciteiten bij vrouwen. Nee, het gaat om de partij-evenwichten die de overwegend mannelijke onderhandelaars erg secuur bewaken. 

Nochtans, de fifty-fiftycampagne die de vrouwenorganisaties net voor de verkiezingen lanceerden en die door tal van politieke zwaargewichten werd ondertekend, zegt duidelijk waar het op staat. Een fifty-fifty genderevenwicht in topfuncties leidt tot succes en tot een beter beleid.  Dit betere beleid en een stevige Europese portefeuille dreigen nu geofferd te worden op het altaar van de partijpolitiek.

Schrijfster en columniste Saskia De Coster schreef daags na de verkiezingen. ‘Ik houd mijn hart vast voor wat er nu zal volgen: namelijk mooie woorden en beloftes maar in de praktijk bitter weinig echt engagement.’  Ze dreigt gelijk te krijgen.

Eva Brumagne, algemeen directeur Femma

Reageer