Het buurtexperiment

{$items.title}

Ik vond het best zwaar, die eerste dagen van het corona-tijdperk. Overspoeld werden we langs alle kanten door slecht nieuws berichten, regeltjes allerhande, onheilstijdingen en mensen die hun angst en machteloosheid uitschreeuwden. We wilden graag wat tegengas geven. Onze straat, met een tiental huizen, in een rustige wijk aan de rand van Leuven, zou ons werkterrein worden. Sommige buren kennen we heel goed, andere nauwelijks. Er zijn gezinnen bij met jonge kinderen, maar een paar zeventigplussers en een paar alleenstaanden en zowat alles daartussenin. 

Wat konden we ondernemen om onze buren uit de straat een riem onder het hart te steken? Hoe konden we voor een beetje verbinding en kracht zorgen? Onze inspiratie kwam uit de Random Acts of Kindness-beweging, een wereldwijde beweging die als doel heeft om vriendelijkheid te promoten en uit te dragen. In functie van mijn werk had ik hierover al een en ander gelezen en dat was blijven hangen. De Dalai Lama zei daarover:

‘Wees vriendelijk wanneer je dat kan. Dat kan altijd.’

En Mahatma Ghandi voegde daaraan toe:

‘Op een zachte manier kan je de wereld doen bewegen.’

We begonnen klein. Op een klein, zelf geknutseld kaartje schreven we een lieve boodschap, ondertekend met ‘de buren’ en die busten we ‘s avonds in de bussen van de buren. Een paar dagen later dropten we een gouden tip om gezond te blijven in elke bus, met ons eigen favoriete en handgeschreven recept voor een overheerlijke chocoladecake. We maakten een filmpje over hoe een op-kikkertje te maken in origami en dropten in elke bus een blaadje met een linkje naar dat filmpje. We dropten een toepasselijk gedicht in alle bussen. Op de avond voor Pasen stonden we na middernacht met een grote zak krijtjes een enorme Paashaas en een berg paaseieren te tekenen op onze straat en dropten een doosje eitjes voor elke deur.

Spannend! 

Ons plan was om anoniem te blijven. Dat was buiten onze snuggere buren gerekend. Een voor één begonnen ze ons aan te spreken over wat ze in hun bus vonden. Het werkte aanstekelijk. Tot onze verbazing zagen we een andere buurman voor dag en dauw op Paasdag ook eitjes aan alle voordeuren leggen. We vonden een potje zelfgemaakte gelei voor de deur en een bosje tulpjes. Een alleenstaande buurvrouw vertelde ons dat het veel voor haar betekende, die kleine verrassingetjes, want deze lockdown viel haar zwaar. 

Toch was er niemand die er zoveel plezier aan beleefde, als wij zelf. Het was geweldig spannend om ‘s nachts onopgemerkt onze kleine attenties te droppen en dan te merken dat minstens de helft van onze buren nachtuilen zijn. Het was superleuk om elke keer weer nieuwe ideetjes te bedenken en die uit te werken.

Ook voor ons, makers, gaf dit het tegengif dat we zo nodig hadden, wanneer angst de boventoon voerde in bijna elk gesprek.

Het was geweldig om te zien hoe dit buren aanzette om zelf ook iets te ondernemen, dat gewoon lief was, zonder meer. Het was hartverwarmend om te ontdekken dat onze buren ons beter kennen dan we dachten.

Reacties

GIna schreef

Ik woon in een straat in de rand van Antwerpen

De laatste tijd zijn er enkele nieuwe koppels komen wonen

Maar al snel wordt er door de buren contact met elkaar gezocht

Zo kregen we een nieuwe buurman net na de lockdown

Met een vrolijk kaartje was er toch een eerste kennismaking

Om 20.00 komen de meeste van ons even aan de voordeur voor het applaus en vertellen over hoe de dag verliep

De mensen die alleen zijn hebben dan ook weer eens een aanspreekmoment

We doen boodschappen voor de ouderen en verdelen mondmaskers

SOLIDARITEIT is bij ons in de straat nog steeds een mooi woord

Ik voel me wel een beetje een gelukzak met mijn buren

Sofie De Braekeleer schreef

Wat een prachtige initiatieven. Het lijkt op die film 'Pay it forward' waarin het experiment is om een goede daad te doen voor iemand in de hoop dat die persoon dan ook een goede daad doet voor iemand anders. De pers pikt het op en noemt het de 'Pay it forward movement' :-)

Het lijkt me een heel fijn iets als solidariteit en kleine lieve daden besmettelijker dan een virus zouden blijken te zijn!

Dankjewel voor deze inspirerende berichten!

hemeryck evelyn schreef

Hahaa, wij wisten/hadden een zwaar vermoeden/ dat jullie het waren hoor! Maar het was inderdaad top!

Eliane schreef

Mooi idee. Goed gedaan !

rita wauters schreef

Goed gedaan Eva & Co.

Jullie zijn een echte inspiratiebron voor een warme samenleving.

Ilse schreef

Fantastisch ! De wereld is er weer mooier door. En het is jullie zo op het lijf geschreven. Mooie mensen zijn jullie, volgens mijn bescheiden mening.

Reageer