Heb jij vragen voor de wetenschap?

Op welke vragen wil de Vlaming dat de wetenschap een antwoord biedt? Dat is het uitgangspunt van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ die vandaag in Brussel werd gelanceerd, door Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. Tot en met 27 mei kan elke Vlaming zijn prangende vraag indienen. Uit alle vragen wordt later dit jaar een heuse Vlaamse Wetenschapsagenda gedistilleerd.

We staan er misschien niet vaak bij stil, maar wetenschap is overal om ons heen.  Van de virussen in ons bloed, over het eten op ons bord tot de files op de weg.  We weten hierover al veel, maar tegelijk valt er nog heel wat te onderzoeken.

Wat is jouw vraag voor de wetenschap?
Stel je vraag!
Vertel wat jou bezighoudt, en inspireer zo de wetenschap.

Welke vragen kunnen dat zijn?

Eigenlijk kan het vanalles zijn waar jij je vragen over stelt!  Riet Ory, in de ban van het zoeken naar oplossingen voor een evenwichtige tijdsbesteding, liet zich alvast even gaan:

In welke mate is de ochtendrush schadelijk voor de gezondheid?
Kan er een macro-economische berekening gemaakt worden van arbeidsduurvermindering met loonbehoud?
Welk effect heeft telewerken op je seksleven?
Hoe organiseren we zorgverlof het best als we de genderkloof erin willen wegwerken?
Hoe zag ouderschap er in het jager-verzamelaarstijdperk uit?

Denk jij nog even met haar mee?

Fantastisch!

Je kunt dit natuurlijk individueel doen of samen met anderen.  Wedden dat het heel plezant wordt als je samen met je gezin, je collega's, je buren, je vrienden, je Femmagroep, ... gaat brainstormen over vragen voor de wetenschap!?

Vergeet na afloop je vraag of vragen niet door te geven via www.vraagvoordewetenschap.be

En wat met al die vragen?

In het najaar vinden er  ‘Nachten van de wetenschap’ plaats, die burgers, wetenschappers, organisaties en bedrijven moeten samenbrengen rond de vragen die leven. En het orgelpunt van de campagne wordt het grote wetenschapsfeest ‘Kennismakers’ op vrijdag 14 december. Dan wordt de Vlaamse Wetenschapsagenda voorgesteld.

Het zou super zijn als daar ook wat Femma-geïnspireerde vragen in aan bod komen!

 

Reageer