(Geef me de vijf) tijdwinners voor fotobeheer

{$items.title}

In 'Geef me de vijf' gaat Kelly Deriemaeker op zoek naar de essentials van bloggers in allerhande segmenten. Elke maand anders, gaande van de vijf herfstkledingstukken van een fashion blogger tot essentiële keukenshortcuts en klassieke rockalbums. Deze maand deelt blogster Romina de essentials die zij niet kan missen om haar foto's te beheren.

Identikit
Romina Verwichte
30 jaar
www.bigcitylife.be

Ken je dat soort mensen dat altijd een fototoestel lijkt mee te slepen? Of die op elk mogelijk tijdstip hun gsm in de aanslag hebben voor een fotomoment? Als je hun om een foto vraagt toveren ze die in no time tevoorschijn en vaak zijn er leuke exemplaren tussen, ongeacht de omstandigheden. Hoe kan dat toch? Fotobeheer.

1. Reserve onderdelen en tas
Overweeg om te investeren in een reserve batterij.  Schaf je een extra geheugenkaart aan. Een mini SD-kaart met adapter past zowel in je fototoestel als gsm. Zorg ook voor een tas waar voldoende plaats in is en vul die met nuttige accessoires. Zelf zit er in mijn tas (naast mijn fototoestel) een reserve batterij, lader voor fototoestel  en gsm, reserve SD kaart en brilpoetsdoekjes. Die laatste zijn net iets handiger om je lens te kuisen dan een stuk mouw.

2. Wees streng voor jezelf
Leeg je SD kaart van je fototoestel meteen en die van je gsm op geregelde basis. Het systeem om foto’s te bewaren bij mij is simpel: per jaar, dan per maand en dan per gelegenheid. Direct nadat ze op mijn pc staan doe ik ‘een eerste schoonmaak’. Iedere foto die wazig of onbruikbaar is vliegt er meteen uit. Honderd foto’s van giraffen in de zoo zijn wat overdreven.

3. Maak genoeg back-ups
Deze tip kan ik niet genoeg herhalen. Maak een back-up op een harde schijf en zorg voor extra back-up van de eerste. Zet ze op een server of op een andere harde schijf. Foto’s die echt veel betekenen liggen ook nog eens bij mijn ouders (denk maar aan inbraak of een huisbrand). Foto’s die ik onmiddellijk veilig wil stellen (bv: eerste foto van een baby) vliegen op Dropbox of mail ik naar mezelf.

4. Let op jezelf
Wanneer je zelf veel foto’s neemt sta je er vaak zelf niet op. Wissel foto’s uit met andere mensen die ook aanwezig waren en van fotograafje speelden of vraag iemand om het fototoestel even over te nemen, al is het maar tien minuten. Het kan dat je niet graag op foto staat, maar wees eens eerlijk: hoe cool vind je de foto’s nu niet van jouw jonge ouders?

5. Maak foto albums
Ooit was één van mijn hobby’s ‘scrapbooking’, toen dat ophield zat ik in een dip. Alle foto’s bleven op een de pc staan en een album met enkel foto’s is ook maar dat: een album met ingeplakte foto’s. Gelukkig zijn we 2015 en kan je online zelf een album maken. Elk jaar in september begin ik aan ons jaarboek. Eén album per jaar met één onderwerp: wij. Makkelijk, handig, leuk en niet te omslachtig.

Wil jij graag meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar kellyderiemaeker@gmail.com met jouw idee en een link naar je blog, en dan neem ik snel contact met je op. Jouw vijf handigste essentials delen op je blog mag ook, post dan zeker een link hieronder!

Zin om te leren fotograferen voor je blog? Tijdens Femma's blogschool kan je een cursus fotograferen volgen. Hier vind je meer info!
 

Reacties

riet van cleuvenbergen schreef

dit is ook ongeveer mijn systeem

een aanvulling: ik heb maps per jaar, en dan per grote onderwerpen vb femma-nerem (afdeling), femme-vrouwenreizen, mooi, gezin, reizen - hierin gebruik ik ook het systeem met eert jaar en maand (vast aan elkaar), dan ev. uitleg - fotoboeken, en altijd in zelfde formaat: inderdaad, ook per jaar ivm ons gezin en kort iets over reizen, want van elke grotere reis maak ik apart boek, met tekst: zo moet ik geen reisgids napluizen om te weten wat en waar iets is - fotoboeken worden regelmatig uit de kast genomen door onszelf en bezoekers - en in femma gaf ik al een 2delige les over fotoboeken maken (max 4-5 aanwezigen!) waarbij ik begon met mappen maken

Reageer