(Geef me de vijf) beste tips om duurzame kleding te kopen

{$items.title}

In 'Geef me de vijf' gaat Kelly Deriemaeker op zoek naar de essentials van bloggers in allerhande segmenten. Elke maand anders, gaande van de vijf herfstkledingstukken van een fashion blogger tot essentiële keukenshortcuts en klassieke rockalbums. Deze week deelt blogster Kelly Eeckhout haar tips om duurzame kleding te kopen.


Identikit:

Naam: Kelly Eeckhaut
Leeftijd: 27 jaar
Blog: www.mavieenvert.be (onder constructie)  Tot lancering:  gedachtesprongetjes.blogspot.be

Beroep: administratief bediende


"Vooraleer ik vijf tips geef, leg ik even uit wat ik bedoel met duurzame kleding. Ik heb het namelijk niet alleen over kleding met een langere levensduur dan kledingstukken uit mijn vroegere favoriete goedkopekledingketen. Het gaat mij vooral om het productieproces: kleding die onze planeet niet al te zeer uitput, zodat uw kinderen en mijn neefjes en nichtjes nog lang kleren kunnen kopen (om het allemaal even simpel uit te drukken). Ook belangrijk: de textielarbeiders naaien, breien of haken de kleding in eerlijke en ethische omstandigheden. Een hele boterham, jawel."

Koop tweedehands of zoek een vriendin met dezelfde maat
In De Kringwinkel (ecologisch én sociaal verantwoord) scoor ik af en toe toffe kledingstukken. Swishing is naar ’t schijnt ook tof - een evenementje waarbij je nieuwe outfits kan sprokkelen en je eigen miskopen kan ruilen. Heb je het niet voor kleding van onbekenden? Organiseer een ruilfeestje met vriendinnen met dezelfde maat.

Doe het zelf, of laat het doen door een creatieve vriend(in)
Koop (liefst duurzame, uiteraard) stof en maak je duurzame kleding gewoon zelf. Geen goesting/tijd/talent om zelf aan de slag te gaan? Met de nog steeds heersende naaigekte vind je wellicht een vriend(in) die voor jou iets duurzaams wil maken, zo af en toe.

Leer labels kennen
Als je tweedehands niets vindt en/of zelfmaak geen optie is, begint de zoektocht. Het aantal bedrijven met een hart voor duurzaamheid groeit gelukkig stilaan. Maar hoed je voor greenwashing, een praktijk waarbij bedrijven en merken zich groener voorstellen dan ze feitelijk zijn. Labels zijn je vrienden! Download bijvoorbeeld de app KeurmerkenWijzer voor je volgende dagje shoppen. Websites als fairwear.org en rankabrand.nl kunnen je ook helpen om faire (en ecologische) merken te ontdekken.

Investeer in degelijke, tijdloze kleding
Hou je ver weg van massaproductie van goedkope kleding die bedoeld is om snel kapot te gaan. Als je investeert in kleding die goed gemaakt werd, win je sowieso op langere termijn. Extra karmapunten als je erop let dat het herstelbaar is. Machinaal gebreide truien kunnen al wat lastiger zijn om te herstellen, heb ik al gemerkt.
Kies ook vaker voor tijdloze stukken en laat je niet (altijd) door de seizoenstrends meeslepen. Ben je zot van ananassen? Koop dan gerust dat ecologisch ananassenhemdje, maar laat het liggen als je diep vanbinnen weet dat je ananassen eigenlijk liever af en toe eet, maar meer ook niet.

Durf te webshoppen
De kans dat er om de hoek een winkel vol Fair & Eco kleding is, is klein. Het klinkt misschien onnozel, maar echt, durf te webshoppen. Er zijn veel, echt véél Belgische en Nederlandse webshops vol schoon gerief. Past het niet? Stuur het terug.
Nog een kooptip: mijn vriend kocht ooit offline een duurzame jeansbroek. Sindsdien kent hij zijn maat en bestelde hij online nog meer jeansbroeken van datzelfde merk dat we in ons stadje niet in de winkelrekken vinden.

Wil jij graag meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar kellyderiemaeker@gmail.com van Tales from the crib met jouw idee en een link naar je blog, en dan neem ik snel contact met je op. Jouw vijf handigste essentials delen op je blog mag ook, post dan zeker een link hieronder!

Reageer