Femme de la Rue, en wat nu?

De documentaire 'Femme de la Rue' kaart het straatseksisme in Brussel aan.

Beelden zeggen meer dan woorden. De docu 'Femme de la Rue'  van Sofie Peeters veroorzaakte de voorbije dagen een schokgolf tot ver voorbij onze landsgrenzen. Seksisme, het is nog lang de wereld niet uit. Of het nu gaat om salonseksisme à la Dominique Strauss-Kahn, het straatseksisme in de Brusselse Anneessenswijk, de seksistische reclame of, jawel, de 'Friends, for girls only', de nieuwe roze legolijn. Seksisme in reclame, seksisme op het werk, seksisme doodgewoon. Subtiel of openlijk. Seksisme als steppingstone naar geweld tegen vrouwen.

En nu? Een wet tegen seksisme dan maar? Technisch en juridisch behoorlijk ingewikkeld. Want wanneer wordt een aangebrande mop een persoonlijke seksistische belediging? Welke sanctie koppelen we er dan aan vast? Is straffen überhaupt wel de beste manier om seksisme tegen te gaan?

Seksisme wordt gevoed door hardnekkige stereotypen die diep geworteld zijn in onze samenleving. Onderwijs, opvoeding en media kleuren en versterken het beeld dat mensen hebben van vrouwen (en) mannen. In reclame-advertenties zijn het vooral de vrouwen die wassen, strijken en poetsen. Of ze worden gebruikt als seksueel element. In de klas krijgen jongens meer denkvragen, meisjes meer herhalings- en feitvragen. Meisjes worden meer geprezen als ze ijverig, zorgzaam en sociaal zijn, terwijl bij jongens meer de nadruk ligt op hun intellectuele capaciteiten, hun zin voor initiatief en hun leidinggevende kwaliteiten. En de zogeheten 'vrouwelijke' capaciteiten worden op de arbeidsmarkt minder verloond dan de 'mannelijke'. 'En waarom wordt altijd aan mij en niet aan mijn mannelijke collega's gevraagd of ik mijn werk en mijn gezin kan combineren?', verzuchtte minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet eens in De Standaard.

't Is duidelijk. Met een straf alleen komen we er niet. We moeten roldoorbrekend gaan opvoeden, onderwijzen en werken. Je dochter verdient immers een wereldbeeld dat breder is dan good looks, wellness, mooie kleren en een mand strijk. En je zoon hoeft zich later niet te generen als hij ouderschapsverlof wil nemen.

Roldoorbrekende tips vind je alvast in 'Ceci n'est pas une femme', gratis te verkrijgen via ilse.devooght@femma.be.

Reageer