Femma verontwaardigd over ontwerp van KB over deeltijds werk

{$items.title}

Minister van werk Kris Peeters heeft een ontwerp van KB klaar om deeltijds werk te vereenvoudigen. Twee maatregelen binnen dat ontwerp doen bij Femma de wenkbrauwen fronsen. Ten eerste zouden uurroosters slechts 1 dag op voorhand bekend moeten gemaakt worden in plaats van vijf dagen nu. Daarnaast zou ook de verplichting om alle uurroosters op te nemen in het arbeidsreglement worden afgeschaft. De facto worden zo alle uurroosters mogelijk. 

"Ik vraag me af hoe de voorstellen binnen dit ontwerp van KB te rijmen vallen met 'werkbaar werk' waar Peeters zo op inzet", zegt Eva Brumagne, algemeen directeur van vrouwenorganisatie Femma. "Dit voorstel zal de combinatie van betaalde en onbetaalde arbeid voor gezinnen alleen maar moeilijker maken en meer stress veroorzaken. Probeer maar eens kinderopvang te regelen wanneer je pas een dag op voorhand weet wanneer je de volgende dag moet werken. Bovendien verlies je met dit voorstel ook heel wat houvast als deeltijdse werknemer. Hoe kan je nog een avondcursus volgen of vrijwilligerswerk doen als je uurrooster er elke dag anders kan uitzien?"

"Het merendeel van de deeltijdse werknemer zijn vrouwen. In vele gevallen werken zij ook deeltijds omdat de combinatie van betaalde en onbetaalde arbeid nu al moeilijk verloopt. Deze voorstellen zijn uiterst vrouwonvriendelijk. Het is dan ook cynisch dat net deze week voorzitter Wouter Beke CD&V uitroept tot 'meest feministische partij'."

Reacties

Inge schreef

Naar welke maatschappij zijn wij ah evolueren, we gaan terug naar de periode van Daans, begrijpe wie dat kan

Riet schreef

Als mensen slaaf worden van flexibiliteit...

Ik geloof in de kracht van een flexibiliteit als ze werkgever én werknemer ten goede komen. Niet als deeltijds werkenden en dus vooral vrouwen en gezinnen er slachtoffer van worden.

Eric deloof schreef

Beste Riet,

Opgepast met flexibiliteit en werkbaar werk. Natuurlijk als dit de werkgever en werknemer ten goede komt. Maar: hoe ver rijkt de flexibiliteit van de werknemer als de werkgever zijn/haar macht misbruikt ?

Monique Van.looy schreef

ik ben voor deeltijds werken.De werkdruk bij de poetsvrouwen die voltijds werken is te hoog.

Sara schreef

Je bent beschikbaar voor werkgever of je bent het niet?

Gerda Van de moortel schreef

De economie is de grote god geworden in onze samenleving.

Ik vind dat de economie ten dienste moet staan van de mens en niet omgekeerd!!

Reageer