Femma's nieuwe voorzitster strijdt voor gelijke kansen

{$items.title}

Wie ze is, doet er volgens haar niet zoveel toe.  'Het is belangrijker waar ik voor sta en wat ik voor Femma wil doen', alsdus onze kersverse voorzitster Diane Mintjens.  Curieuzeneuzen die we zijn, willen we toch graag weten wie ze is en welke toekomstdromen ze voor Femma heeft.

Je bent al jaren vrijwilliger bij Femma en bij tal van andere organisaties.  Wat doe je precies?
Diane: 'Er zijn maar weinig mensen die plezier halen uit het lezen van een jaarrekening of uit het opstallen van budgetten.  Ik wel (lacht). Ik vul veel vrije tijd met het nalezen van documenten, wat ik een aangename bezigheid vind.  Ik doe dat al jaren voor Femma, maar ook voor een middelgroot ziekenhuis en voor het wereldcafé in Leuven.  Daarnaast zit ik ook in de organisatie van het Femma-naaisalon in Leuven.  De formule van een naaisalon vind ik een geweldige formule omdat mensen met een gedeelde passie samen komen.  De enige frustratie is dat het nog steeds niet zo goed lukt om vrouwen met een andere etnische achtergrond te bereiken.'

Waarom vind je het belangrijk om ook deze vrouwen te bereiken? 
'Ik vind het heel belangrijk dat de vrouwen die in de voorbije decennia vormgaven aan Femma verbonden blijven met de jonge mensen van vandaag.  Toen ik zelf jong was, heb ik moeten opkomen voor mijn rechten.  Ik ben heel dankbaar dat mijn ouders mij hebben gepusht om naar de universiteit te gaan, wat toen niet evident was.  Maar ook dankbaar voor alle mensen die ervoor gestreden hebben dat vrouwen van mijn leeftijd in een comfortabele situatie leven.  Er zijn heel wat rechten verworven, maar we zijn er nog niet.  Ik zou het mooi vinden als we de kansen die we zelf gekregen hebben, kunnen doorgeven aan de nieuwe generatie vrouwen.  Als je kijkt wie het vandaag moeilijk heeft en niet de kansen krijgt om volwaardig deel te nemen aan de samenleving, dan zijn dat vandaag ook de mensen van wie ouders of grootouders hier niet geboren zijn.  Femma is 100 jaar geleden opgericht om op te komen voor de rechten van arbeidsters.  Die strijd van toen moet ook vandaag nog worden gevoerd.  Er zijn nog altijd veel ongelijkhieden die weggewerkt moeten worden.'

Hoe kan Femma een verschil maken in de strijd van gelijke rechten?
'Iedere vrouw in ons land heeft evenveel recht op een waardig leven.  Daar mag Femma wat mij betreft veel meer mee naar buiten komen.  Femma zou nog meer haar stem moeten laten horen over alle aspecten waar vrouwen vandaag mee bezig zijn.  Daar hoort ook een betere combinatie van werk en gezin bij, net als het stimuleren van ondernemerschap.  Steeds meer vrouwen richten een eigen onderneming op.'

Tot slot.  Wat doet een voorzitter van Femma eigenlijk precies? 
'Femma heeft een gemotiveerd en goed team dat met mooie ideeën komt en vrijwilligers overal te lande ondersteunt.  Mijn rol daarin is om, als een klein pionnetje in het geheel, ervoor te zorgen dat de leden van de Raad van Bestuur goed met elkaar samenwerken en hun competenties ten volle inzetten voor Femma.  Ik ben ook de link tussen de bestuurders en het directieteam.'

 

 

 

Reacties

Riet Van Cleuvenbergen schreef

proficiat.

jacqueline synave schreef

proficiat en veel plezier als Voorzitster

Dekeersmaeker Cecile schreef

Proficiat en veel moed in deze functie!

Greet Berghman schreef

via het Leuvense wereldcafé (!?)hoorde ik al dat je de nieuwe voorzitster was, las het nadien in het magazine en nu lees ik het opnieuw met mogelijkheid om te antwoorden.

Bravo, de juiste dame op de juiste plaats! Ik blijf duimen voor Femma en voor jou

Reageer