Femma Rode bezorgt vluchtelingen maandelijks een leuke activiteit

{$items.title}

Meteen na het verschijnen van het artikel over de activiteit die Femma Geel Larum organiseerde voor asielzoekers, kreeg ik leuke foto’s van Femma Rode in mijn mailbox. Ook zij nemen een hartverwarmend initiatief. Maandelijks organiseren ze een activiteit voor de vrouwen in het opvangcentrum voor asielzoekers in Alsemberg. Martine Devel vertelt hoe ze dit aanpakken.

Hoe kwamen jullie op het idee om dit te doen?
Martine: We kregen de vraag van een groepje vrouwen (los van Femma) dat dit al langer doet. Zij organiseren elke vierde dinsdag van de maand een activiteit, wij doen dat elke tweede dinsdag van de maand. Naar aanleiding van onze werking,  kregen we ook een rondleiding in het asielcentrum. Dit was heel verrijkend en zinvol, want onbekend is onbemind .
Met zijn vijven (3 teamleden en 2 leden) bereiden we elke maand een creatieve activiteit voor. Eerst komen we eens samen om een voorbeeldje uit te werken. We kiezen steeds iets waar de vrouwen iets mee zijn en dat ze kunnen meenemen naar hun kamer, bijvoorbeeld een lavendelzakje, een mandje met bloembollen voor Pasen, enzovoort.

Komen er veel vrouwen naar jullie activiteiten?
Martine: Gemiddeld komen zo’n 15 vrouwen. Er is een groot verloop van deelnemers omdat ze na verloop van tijd het centrum verlaten. Zeker de laatste tijd is het verloop heel snel. Wij vinden het heel leuk om te doen. Ze zien ons toch een beetje als vriendinnen. Na de activiteit krijgen we steeds een knuffel of een kus. De enige barrière is de taal. We kunnen onze activiteit wel met handen en voeten uitleggen. Maar we kunnen nooit een echt gesprek voeren over waar ze vandaan komen, wat ze hebben mee gemaakt. Dat is wel jammer.

Wat is je mooiste ervaring tot nu toe?
Martine: Wij maken altijd foto’s tijdens de activiteiten. Eén vrouw vroeg of wij die foto konden doorsturen naar de begeleiders van het centrum zodat zij dat kon doorsturen naar haar familie. Ze hadden immers al heel lang niets meer van haar gehoord. Op die manier hadden ze tenminste een foto van haar. Dat vond ik heel mooi.
Dit initiatief zorgt ook voor een betere band tussen ons. We zien elkaar vaker en deze ervaring schept wel een band. Zelf hebben we er ook veel deugd van, zeker als we zien dat vrouwen terugkeren. Het is misschien een druppel op een hete plaat. Maar deze vrouwen kunnen toch voor eventjes hun miserie aan de kant zetten.

Heb je tips voor andere Femmagroepen en –vrijwilligers die ook zoiets willen doen?
Martine: Het is niet moeilijk. Stap gewoon naar een opvangcentrum in je buurt, neem contact op met de verantwoordelijke voor de activiteiten en vraag wat je kan doen. Maak dingen waar de vrouwen zelf iets mee zijn.

Vrouwen ontmoeten vrouwen

Deze activiteit kadert in het project van de Vrouwenraad ‘Vrouwen ontmoeten vrouwen’. Hiermee wil de Vrouwenraad investeren in de kracht en de onderlinge verbinding van vrouwen. Op basis van de ervaringen van asielzoeksters, vrijwilligsters (ook van Femma) en medewerksters van de 17 betrokken opvangcentra in Vlaanderen stelde de Vrouwenraad een toolkit samen met goede praktijken voor de vrouwenwerking in de opvangcentra.

 

Reacties

Jessy Boyen schreef

Beste , graag had ik wat informatie gewenst voor activiteiten in kader voor Vluchtelingen vrouwen voor de regio Zaventem.

Ik zag dat u maandelijks vrouwen activiteiten doet. en ik vroeg mij af of dat voor regio Zaventem ook van toepassing is ?

Contacteert u ons hier even over aub? Zou super zijn

Vriendelijke groet ,

Jessy (sociale begeleiding opvangcentrum Fedasil Zaventem)

Reageer