Femma Org!dee steunt palliatieve eenheid UZ Gent

{$items.title}

Femma Org!dee in Izegem wilde een avond rond palliatieve zorg organiseren. De belangstelling was zo groot dat het uiteindelijk twee avonden werden.  De opbrengst – niet minder dan 1250 euro – schonk de groep aan de palliatieve afdeling van UZ Gent. Teamleden Tine Decrock en Trui Wydaeghe vertellen hoe ze dit aangepakt hebben.

Hoe kwamen jullie op het idee om een avond over dit thema te organiseren?
Tine: Op het internet las ik over het boek “Wat de levenden kunnen leren van de stervenden” van Ann Brusseel en Christine De Coninck. Als palliatief verpleegkundigen in UZ Gent hebben zij honderden mensen begeleid in hun laatste weken en uren. In hun boek vertellen ze onomwonden wat er omgaat bij de patiënten die weten dat het einde nabij is en dat ze het ziekenhuis niet levend zullen verlaten. Het boek vertelt ook hoe je moet omgaan met mensen die stervend zijn.
Het onderwerp interesseerde mij en ik dacht dat het ook veel van onze leden zou boeien.  Na overleg met de andere teamleden heb ik contact opgenomen met de schrijfsters van het boek. Onze vraag of ze hun ervaringen in de palliatieve zorg met onze Femma-groep wilden delen, overviel hen een beetje. Hun boek was nog maar pas verschenen en ze hadden die vraag nog nooit gekregen. Uiteindelijk gingen ze dan toch op ons voorstel in. 

Jullie gingen op zoek naar sponsoring?
Trui: Christine en Ann lieten ons weten dat ze graag de speelhoek voor kinderen die op bezoek komen in de palliatieve afdeling, wilden vernieuwen. Daar was geen geld voor.  Wij besloten hen daarbij een handje te helpen en we zijn op zoek gegaan naar sponsors die dit initiatief wilden steunen. Dat was heel moeilijk. We klopten bij veel bedrijven aan, maar slechts twee wilden iets bijdragen. Van een paar handelaars kregen we wel wat speelgoed en boeken. We vatten toen het plan op om zelf met onze Femma-groep te sponsoren door de opbrengst van de avond te schenken.

Hoe hebben jullie promotie gemaakt?
Trui: We hebben via veel verschillende kanalen reclame gemaakt: op Facebook, via mail, we hebben affiches verspreid. Er verscheen een artikel in Visie, in de Krant van West-Vlaanderen en in De Zondag. We hebben ook verschillende zorginstellingen in de regio aangeschreven.
De inschrijvingen kwamen heel  vlot binnen. Al vlug bleek dat de zaal te klein zou zijn. Dan hebben we alles in het werk gesteld om nog een tweede avond te organiseren. Gelukkig waren Ann en Christine bereid om de week nadien nog eens naar Izegem te komen en was ook de zaal  nog beschikbaar. In totaal mochten we 190 mensen verwelkomen op de twee voordrachten.

Wat hebben jullie van de voordracht opgestoken?
Tine: Dat het heel belangrijk is om te genieten van het leven en plezier te maken. We leven te vaak in de toekomst, we werken en sparen voor later en vergeten om nu te genieten.  We leven alsof onze tijd oneindig is. We moeten niet vitten op kleine dingen die ons ergeren, of ruziemaken over banale zaken.  We moeten elkaar zo veel mogelijk de hand reiken nu het nog kan.
Het heeft ons ook doen stilstaan bij de dood en hoe we op een rustige en vredige manier kunnen sterven. Het is belangrijk om over het levenseinde te praten met je naasten. Het is een onderwerp dat iedereen een beetje van zich afduwt, maar dat wel heel belangrijk is. 

Jullie hebben een mooi bedrag verzameld.
Trui: We waren trots dat we een cheque van 1250 euro konden overhandigen aan Ann en Christine. Zij waren erg verrast en heel dankbaar. Ze begonnen meteen plannen te maken wat ze met dit bedrag gingen kunnen realiseren. Onder andere een nieuwe speelkeuken stond op het verlanglijstje. Speelgoed voor een kinderhoek in een ziekenhuis moet aan strenge veiligheidsnormen beantwoorden en is dan ook erg duur.

Welke tips heb je voor andere Femma-groepen?

  • Maak je activiteit op alle mogelijke manieren bekend: op Facebook en UiTinVlaanderen, via e-mail, met affiches, in de regionale pers. Eén keer je activiteit aankondigen op Facebook is echt niet genoeg. Post regelmatig herinneringen op de sociale media. 
  • Spreek niet alleen je eigen Femma-leden aan, maar zie het ruimer. Wij stuurden uitnodigingen naar de verenigingen voor palliatieve zorg, de ziekenhuizen en woon-zorgcentra in de regio. 
  • Probeer lokale handelaars erbij te betrekken. Een boekhandel  in Izegem zette het boek in de kijker in de periode voorafgaand aan onze activiteit en verkocht kaarten voor onze activiteit.

Wat de levenden kunnen leren van de stervenden

Ann Brusseel en Christine De Coninck, Borgerhoff & Lamberigts, 192 blz., € 22,95.

 

Tekst: Caroline Bossu
Foto’s: Overhandiging cheque - Dominique Coopman, Zaaloverzicht - Trui Wydaeghe, Ann Brusseel en Christine De Coninck - Caroline Bossu

Reageer