Femma heeft een Vredesvrouw

{$items.title}

Op 11 december stroomde het halfrond van de Senaat vol met afgevaardigden van verscheidene organisaties. Allemaal wilden wij erbij zijn, bij de huldiging van de 18 Vredesvrouwen 2013. Ook Femma. Want één van onze vrijwilligsters, Rita Robberechts, was genomineerd.

Op 31 oktober 2000 keurde de veiligheidsraad resolutie 1325 goed en vroeg daarmee meer aandacht voor de impact van oorlog op vrouwen. Tegelijk erkende de VN ook de onderschatte rol van vrouwen als vredestichters. Om die resolutie – letterlijk – ‘handen en voeten’ te geven werd Platform 1325 in het leven geroepen.

Jaarlijks nomineert dit Platform een aantal vrouwen van verschillende origine voor hun speciale inzet voor vrouwen. In haar toespraak kondigde minister Milquet ook een nationaal actieplan aan, dat aanbevelingen krijgt van het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. En zij benadrukte dat ‘ook het maatschappelijk middenveld in grote mate bij dit plan moet betrokken worden’.

In aanwezigheid van koningin Paola ontving Rita Robberechts – net als de andere laureaten – een speld met een zilveren klaproos, de feestelijke variant van de witte klaproos, het symbool van de Vredesvrouwen. ‘Ik beschouw dit als een blijvende opdracht’, verklaarde Rita achteraf, terwijl ze straalde van trots.

Meer info op http://www.vrouwenkracht.net/

Reageer