Femma Geel Larum geeft asielzoekers een warm welkom

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Enige tijd geleden kreeg ik het bericht in mijn mailbox dat Femma Geel Larum een activiteit had georganiseerd voor de asielzoekers in de gemeente. Dat verhaal wou ik horen. Dus belde ik met Ria Caers van Femma Geel Larum. Vol enthousiasme en liefde vertelt ze me over hun activiteit. 

Hoe zijn jullie ertoe gekomen een actie te organiseren?
Ria: In een persbericht lazen we dat er in de kerstvakantie 62 asielzoekers (voornamelijk gezinnen) zouden worden opgevangen in het jeugdcentrum Zonnedauw te Larum. Normaalgezien verblijven deze mensen in een vakantiecentrum aan de kust. Maar die locatie was op dat moment volgeboekt, dus verhuisden ze voor twee weken naar Geel.
Tijdens de bestuursvergadering van december hadden we het over hoe moeilijk het moet zijn om net in deze periode van het één naar het ander te moeten verhuizen. De voorzieningen in het Larums jeugdcentrum zijn eerder minimaal en het ligt wat afgelegen. Er valt voor hen dus niet veel te beleven. Wij wilden graag iets doen.

Wat hebben jullie dan precies gedaan?
Ria: Eerst zijn we met twee kernleden gaan kijken naar het centrum zelf om te vragen of we iets konden betekenen. De medewerker van Fedasil verwees ons door naar de dienst Samenlevingsopbouw (OCMW), die het aanbod van vrijwilligers coördineerde. Blijkbaar was er in Geel een enorme solidariteit en kregen zij heel wat vragen. De medewerker van Fedasil stond er versteld van.
Ons voorstel, een namiddag met gezelschapsspelen en vers gebakken pannenkoeken, werd ingepland in de agenda van het jeugd/asielcentrum. Toen de KWB ons idee hoorde (hier zijn veel Femma-KWB-koppels), wilden zij ook graag meedoen. Dus werd het een namiddag met een wandeling met een bakfiets als attractie (door KWB), pannenkoeken en gezelschapsspelen (door Femma).

Hoe is de activiteit verlopen?
Ria: We hadden alles goed voorbereid: spelletjes die je zonder taal kan uitleggen en spelen en de tafels mooi versierd. Het was prachtig weer voor de wandeling. De bakfiets had heel veel succes. De mensen waren blij met deze activiteit, maar het was geen supervrolijk feest. Je zag echt dat ze veel hebben meegemaakt. De kinderen waren soms wat angstig en weken niet van hun mama’s. Op het einde van de namiddag begonnen de oudste kinderen te zingen en te klappen. Heel mooi om te zien dat ze toch ‘ontdooiden’ en er plezier in hadden.
Als vrouwenvereniging hadden we ook cadeautjes mee voor de vrouwen, een pakketje verzorgingsproducten. Die namiddag hadden we ook al gezien dat vrouwen heel vaak op de laatste plaats komen. Voor ons was het heel belangrijk hen iets te kunnen geven. We lazen veel dankbaarheid op de gezichten.

Hoe kijk je er nu op terug?
Ria: Het was een heel boeiende ervaring voor ons. We hebben veel gezien, ook een verschrikkelijke verhaal gehoord, bijvoorbeeld van een vader die met zijn kind in de nek in moeilijke weersomstandigheden een berggebied heeft getrotseerd om in veiligheid te geraken. We hopen vooral dat we met dit ‘prikje’ hebben laten zien en laten voelen dat ze wel welkom zijn. We wilden tonen dat we begrip hebben voor hun situatie en dat we er positief tegenover staan.
We hopen dat ze een mooie tijd hebben gehad in Geel. Volgens de medewerker van Fedasil waren de initiatieven van de inwoners van Geel zo talrijk dat de asielzoekers een beetje vakantie hebben gehad.

De komende tijd zal voor onze maatschappij en voor de asielzoekers zelf niet gemakkelijk zijn. We hebben samen nog een lange weg te gaan. Maar niets is onmogelijk. Femma en haar vrijwilligers kunnen hierin zeker iets betekenen. Al is het een hele uitdaging om deze vrouwen zich thuis te laten voelen in de Femmagroep. We moeten daar zeker aandacht voor hebben.

Doe je ook iets om de vluchtelingen in je buurt welkom te heten?

Laat het ons weten mien.quartier@femma.be

Dien je initiatief in bij Gastvrije Gemeente en maak kans op €1000.

 

Reacties

GIna schreef

EEN DIKKE PROFICIAT DAMES !

SOLIDARITEIT TEN TOP

Ellen schreef

In een harde wereld vol leed en pijn, kunnen wij voor hen die lijden, het verschil maken door warm te zijn, niet te oordelen, te luisteren en met kleine daden de wereld zachter maken.

Dank je Mia voor je getuigenis. Ellen

Ellen schreef

Sorry RIA ipv MIA :-).

Reageer