Femma gaat voor duurzaam. Jij ook?

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Het gaat niet zo goed met moeder Aarde. De wereld waar wij deel van uitmaken, warmt op en verliest biodiversiteit. Haar lucht, water en bodem zijn vervuild. Het zijn mensen die de aarde en daardoor zichzelf ziek maken. Het is dan ook aan ons, mensen, om in te grijpen.

S.T.O.P.’ en

Eén van de punten waar we als individu zelf het verschil kunnen maken is mobiliteit. Kiezen voor een duurzame mobiliteit is vandaag kiezen voor een mobiliteit die de volgende generaties niet in het gedrang brengt. Dit betekent dat we zoeken naar een evenwicht  tussen economische belangen, sociale belangen en het belang van natuur en milieu.

Je verplaatsen kan op verschillende manieren. Duurzame mobiliteit bepaalt de rangorde van de wenselijke vervoerwijzen, met name S.T.O.P., waarbij

  • ‘S’ staat voor ‘stappen’
  • ‘T’ staat voor ‘trappen’ (= fietsen)
  • ‘O’ voor openbaar vervoer, en
  • ‘P’ (= privé) staat voor individueel gemotoriseerd vervoer.

Het S.T.O.P-principe is de bewuste overweging die elk van ons kan maken voor het aanvatten van een verplaatsing. Afhankelijk van de omstandigheden kies je (bewust) eerst voor Stappen of Trappen, dan voor het Openbaar vervoer (bus, trein, metro of tram). Pas als ook dat niet lukt, kun je de wagen nemen en dan bij voorkeur samen met anderen (carpoolen). Het spreekt voor zich dat de eerste drie alternatieven te verkiezen zijn boven de auto.

Car free day op 20/9

Op donderdag 20 september is het Car free day. Dan laten we met z’n allen onze wagen (zoveel mogelijk) aan de kant staan. Ook het personeel van Femma draagt zijn steentje bij. Voor een algemene personeelsvergadering komt iedereen op een andere manier naar Brussel dan met de wagen (tenzij het echt niet anders kan).

Week van de mobiliteit van 16 tot 22/9

Maar de actie voor duurzame mobiliteit beperkt zich niet tot één dag. Een week lang (en natuurlijk ook de weken erna!) kan je extra aandacht besteden aan andere manieren om je te verplaatsen dan met de wagen. Denk even na voor je vertrekt, zowel in je privé als voor je werk. Kan je misschien te voet gaan en zo een frisse neus halen? Of kan je dat eind(je) ook - en misschien sneller - afleggen met de fiets? Misschien kun je een dagje thuiswerken. Of gebruik maken van het openbaar vervoer. Hoor eens bij je collega’s of bij de buren. Misschien kan je carpoolen. Enz.

Bovendien is  je ‘verplaatsen op eigen kracht’ niet alleen goed voor het milieu, maar is het ook gezond! We zitten te veel en te lang. Kies voor de voetjes of de fiets en je slaat twee vliegen in één klap. 
 

Meer info vind je hier.


 

Reageer