Een week zonder plastiek?

{$items.title}

Ik erger er me echt wekelijks aan:  na een winkelbeurt heb ik plasticafval in overvloed.  Alles is hermetisch verpakt en dan nog vaak in meerdere lagen.
Als ik niet meteen alles uitpak, dan vind ik na een week overal lege zakjes en doosjes...

Dus ik ben vóór!
Minstens één plasticvrije week
En hopen dat er binnenkort meer verpakkingsvrije winkels zijn.
Voorlopig is er enkel het onlangs geopende Robuust in Antwerpen.


Dit is de oproep van de Zero Plastic Week op Facebook

Vanaf maandag 9 t/m 15 juni 2014 gaan we met z’n allen plastic vrij shoppen! Geen nieuw plastic dus, een week lang.

Drijft er binnenkort een nieuw continent in de oceaan ter grootte van Frankrijk en Spanje bij elkaar? Zonder de aanwezigheid van mens, dier of natuur, maar puur bestaand uit plastic!

Heb jij al gehoord van deze plasticsoep? Wij wel en wij zijn zeer bezorgd over de vervuiling van de aarde door het opstapelende plastic afval.

Plastic heeft namelijk meer dan 450 jaar nodig om te vergaan, terwijl het meeste plastic slechts luttele momenten wordt gebruikt. Niet heel handig of wel? En wees eerlijk: hoeveel behoefte aan een plastic jasje heeft een komkommer of paprika nu echt?

Veel van ons plastic afval komt terecht in onze directe leefomgeving en uiteindelijk in de oceaan. Slechts en beperkt deel wordt gerecycled.

Wij willen jou bewust maken van dit mondiale pijnpunt en tegelijkertijd de consumptie van plastic terugdringen.
Een week lang zonder plastic, kan jij het?

Hoe doe je mee?

Vanaf maandag 9 juni 00:00 uur tot en met zondag 15 juni 23:59 uur 2014 ga je plastic vrij shoppen! Geen nieuw plastic dus, een week lang.
Plastic dat je in huis hebt mag je gewoon gebruiken, zoals je tandenborstel, de boterhamzakjes en je boodschappentassen.
Maar als het op is, sta je voor een uitdaging!!!

Dit geldt natuurlijk ook voor voedingsmiddelen die in plastic verpakt zitten. Zelf maken, een weekje zonder of een niet-in-plastic-verpakt alternatief biedt een oplossing.

Wees dus creatief en creëer plastic vrije situaties.
Deel foto’s, filmpjes, tips en trucs op deze eventpagina en Twitter #ZPW2014 om anderen uit te dagen om ook mee te doen. Geef aan dat je naar dit event ‘gaat’ als je de uitdaging aangaat en nodig zo veel mogelijk vrienden uit om mee te doen.

Een week lang zonder plastic, kan jij het?

Reacties

els schreef

De video hieronder is schokkend maar een must-see. De magen van walvissen, potvissen, stormvogels, albatrossen,... vullen zich met plastic. Vaak leidt het tot hun dood. Hoe geraakt dat plastic daar? Niet zozeer van toeristen die iets op het strand vergeten, maar wel door (massale) stortpraktijken. Ons 'recyclage'-systeem zou wel eens minder "waterdicht" kunnen zijn dan we willen geloven. Het beste is dus...inderdaad... het zoveel als mogelijk vermijden van plastic.

In de Koppenaflevering 'Een Noordzee vol plastic' kan je horen hoe ook wij deeltjes microplastics binnenkrijgen bij het eten van mosselen. Dat soort microplastics blijkt in heel wat verzorgingsproducten te zitten. Milieutoxicoloog Colin Janssen: 'Wie weet spoelt u ze wel naar zee als u scrubt, haren wast of tanden poetst.'

Zero Plastic Week? Prima idee. Met zen allen naar de plaatselijke markt met een goede, ouderwetse trolley aan de hand!

Van der Auwera Rita schreef

Ook in Leuven zijn er plannen voor een verpakkingsvrije winkel:

https://www.facebook.com/leuvenpaktuit

Bea Van Beckhoven schreef

Zonde dat ik dit bericht pas op donderdag lees. De week zonder plastic is al bijna achter de rug....

Mie schreef

Ik vind het een prachtig initiatief, maar net zoals Bea maak ik de opmerking dat dit aangekondigd werd op het einde van deze week... al hoeft het uiteraard niet bij die ene week te blijven. Als we met zen allen dit proberen zo vaak mogelijk te doen, dragen we elk ons steentje bij iedere dag opnieuw. En iedere dag is er uiteindelijk een gewonnen :-)

Liesje schreef

Dit blogje stond al sinds vorige week donderdag online. Maar het verscheen inderdaad nu pas in de nieuwsbrief (omdat die op woensdag uit gaat).

Zoals Mie zegt, we hoeven ons niet te beperken tot die ene week. Het zou eigenlijk een continu aandachtspunt moeten zijn.

Als we allemaal een beetje moeite doen ;-)

Rosita Vervaet schreef

wordt lid van www.voedselteams.be : dan heb je al (bijna) geen plastiekverpakking. De plastiek die wel gebruikt wordt, wordt hergebruikt, als leeggoed terug naar het depot gebracht. Dus Femma : een artikel over Voedselteams !

Reageer