Een creatief dagboek voor Lieve?

{$items.title}

'Het Creatieve Dagboek' is een pauzeknop, een gezonde portie me-time. Het boek van Sarah Timmermans staat vol tips hoe tekeningen, collages, woorden, mixed media,... je kunnen helpen om aan de ratrace te ontsnappen en even tijd voor jezelf te vinden. Via verschillende expressie-poorten leer je een stem te geven aan wat er in je leeft.

Dat las Lieve in deze blog in maart.  Haar nieuwsgierigheid was gewekt en ze trok onlangs naar een workshop voor Femmavrijwilligers. Misschen trekt haar verslagje jou over de streep om ook zelf aan de slag te gaan. 

Het is zaterdagochtend 10 juni 2017 halfzeven. Ik sta vroeg op, want ik houd ervan om rustig te ontbijten en mezelf voor te bereiden op de nieuwe dag. Vandaag is dat er eentje waar ik al een tijdje naar uitkijk, want in Winksele vindt de eerste activiteit van de nieuwe vormingsschool voor de Femmavrijwilligers plaats.

Samen met Kris uit Mechelen ben ik de enige deelneemster uit de provincie Antwerpen. We hebben daarom de vorige dagen afgesproken om te carpoolen. Wel een beetje spannend! Zo afspreken met een volkomen onbekend persoon. De enige twee dingen die ik van haar weet en wat we gemeen hebben, is dat zij ook Femma vrijwilliger is én dat we gaan deelnemen aan de workshop van het creatieve dagboek.

We hebben afgesproken dat ik Kris oppik aan de parking van Technopolis. Onze aanknopingspunten leiden tot een vlot eerste contact.

We komen goed op tijd aan op de locatie Tweeperenboom in Winksele en worden er vriendelijk ontvangen met een drankje en fruit. Alle andere deelnemers, dat zijn er 13, komen ook in groepjes aan.

Sarah Timmermans, de schrijfster van ‘Het creatieve dagboek’, verwelkomt ons en geeft ons in een vlotte uiteenzetting een overzicht van wat we van het bijhouden van een creatief dagboek mogen verwachten. Wat is het wel en wat is het niet? Wat is het verschil met bijhouden van een gewoon dagboek? Wat is de meerwaarde van een creatief dagboek?

Enkele zaken in die voorstelling treffen mij. Zoals: het bijhouden van een creatief dagboek is geen therapie, maar heeft wel een therapeutisch effect; we gaan een beweging naar binnen maken, om nadien beter in de buitenwereld te staan; het gaat ons helpen om onze innerlijke criticus te herkennen en het zwijgen op te leggen; …  Ik moet zeggen, mijn nieuwsgierigheid is gewekt!

Uit de kennismakingsronde blijkt dat ik niet de enige ben die niet kan tekenen en die denkt dat ze niet creatief genoeg is om een mooi dagboek te maken. Dat is om te beginnen al een hele geruststelling!

Mijn buurvrouw ervaart een drempel om in haar mooie maagdelijk blanco dagboek te gaan werken. Ik herken dat gevoel. Ik zou zo’n mooi boekje ook niet willen verknoeien. Méér nog, ik heb gewoon niet zo’n mooi boekje gekocht!

Maar Sarah helpt haar dadelijk over die blokkade heen en zo is de toon ineens gezet voor ons allemaal. We gaan onmiddellijk aan de slag.


De oefeningetjes die we doen, noemt Sarah ‘capsules van me-time’. Ik begrijp niet helemaal waarom ze die naam hebben…
 

Bij de eerste oefening trekken we een woord en een kaart. Ik schrijf daarover enkele zinnetjes in mijn dagboek. Ik gluur even bij mijn twee buurvrouwen en hun eerste blad heeft al een mooie opmaak… Ze geven al kleur aan een paar woorden die ze letterlijk extra in de verf willen zetten. Ik denk bij mezelf:

“Zie je wel! Daar heb je het weer! Weer even saai als altijd! Ik moet hier een tandje gaan bijsteken! Het is wel mijn innerlijke criticus, maar hij heeft gelijk!”

Mijn eerdere pogingen om een dagboek te beginnen, strandden altijd al op de saaie vorm en de afgezaagde verhalen.  Maar door de daaropvolgende oefeningen, krijgt ook mijn dagboek al dadelijk inhoud én een leuke vorm.

Het is gewoonweg zàlig om via knippen en plakken en schrijven en kleuren even weg te zakken in jezelf. Ik begrijp nu wel waarom het ‘capsules van me-time’ zijn.

We hebben deze voormiddag kunnen genieten van de vrijheid om te doen waar we zelf voor kozen, zonder te worden beoordeeld, met respect voor mekaar. We zorgden voor ons innerlijke zelf. En dat doet deugd!

Ik kan de voormiddag na een laatste oefening met woorden samenvatten als volgt: Ik heb vandaag genoten van een fantastische, leerrijke en ontspannen workshop in een gezellige sfeer. Ik kàn het!

Het is geen verrassing, maar wel een leuke bijkomstigheid, dat we aan het einde van de workshop het boek van Sarah Timmermans mee naar huis krijgen.  Na een lekkere broodjesmaaltijd en het napraten met de hele groep in de tuin van Tweeperenboom, keer ik samen met Kris huiswaarts.

Onze gesprekken in de auto hebben veel meer diepgang dan vanochtend. Het is heel bijzonder om te ontdekken hoeveel raakvlakken wij, die mekaar vandaag voor het eerst toevallig ontmoetten, hebben.
Na het afscheid rijd ik alleen verder. Verder voor het vervolg van mijn zaterdag met boodschappen, een bezoek aan mijn ouders en zus, ...

Neen, het voelt niet aan als een andere zaterdagmiddag. Het is moeilijk te omschrijven wat die voorbije voormiddag met me heeft gedaan! Waarschijnlijk zit ik nog een beetje in mijn ‘capsule van me-time’.

Ben jij één van de duizenden vrijwilligers bij Femma?  Dan moet je zeker even doorklikken, want in september staat er nog een workshop rond het creatieve dagboek op het programma en er zijn meer boeiende vormingen gepland.  Alle informatie vind je via femma.be/persoonlijke-vorming

Reacties

Anneke schreef

Als je de kans hebt om hieraan deel te nemen NIET TWIJFELEN

DOEN DOEN DOEN

Echt Top- ervaring! Voor mij zeker en vast een aanzet...

Ann schreef

Superleuke ervaring, zeker de moeite waard om eens vaste proeven!!!

Reageer