Deze Femmagroep liet tientallen mama’s huilen van geluk

{$items.title}

Van daklozen en vluchtelingen tot geïsoleerde vrouwen en kinderen uit kansarme gezinnen. Allemaal kunnen ze rekenen op de bevlogen vrijwilligers van de Brusselse Femmagroep L’es moms d’espoir. Waarom ze zich voor zoveel mensen inzetten? Gewoon, omdat het nodig is en omdat ze het kunnen. 

Aïcha en Nisrine kennen elkaar van het schooltje van hun kinderen. Ze zaten allebei in het oudercommité en besloten samen een Femmagoep op te richten om activiteiten te organiseren waar andere vrouwen aan kunnen deelnemen. 

Even tijd voor onszelf en samen leuke dingen doen

‘We zijn een groep vrouwen die graag andere mensen ontmoet. We hebben nood aan me-time, maar ook aan ons wereldbeeld te verbreden. We proberen vrouwen van verschillende culturen samen te brengen. Even tijd voor ons zelf en samen leuke dingen doen’, legt Nisrine uit. 

Vrouwen uit hun kot lokken en hen tijd voor zichzelf te geven, is al een mooi principe, maar deze Femmagroep doet veel meer dan dat. Zo kwamen ze een mooi project tegen dat warme maaltijden verzorgden aan daklozen. ‘We zochten uit wie het organiseerde en vroegen of we daar niet aan konden bijdragen’, legt Aicha uit. 

Huiswerkbegeleiding

En er was dat moment waarop de dames beseften dat sommige kinderen thuis niet de nodige ondersteuning konden krijgen bij het maken van hun huiswerk. Weer twijfelden ze geen moment en vroegen zich af hoe ze konden helpen. Ondertussen zijn ze druk bezig met een huiswerkbegeleiding project.  ‘Wij kunnen kinderen vooruit helpen, dus waarom zouden we dat niet gewoon doen?’

 

Geëmotioneerd videocall

De lijst met mooie maatschappelijke projecten waar deze Femmagroep zich voor inzet houdt maar niet op. Maar de mooiste ervaring waar Aïcha en Nisrine op terugkijken is de samenwerking met Fedasil. Zij bekommerden zich een periode lang om jonge vluchtelingen ‘Wij kookten samen, praten samen en hebben echt intens contact gehad met elkaar.

Als dank daarvoor organiseerden de jongeren een dansfeest waarbij ze ons verrasten met een videocall van hun ouders die nog in het land van herkomst waren. De mama’s en papa’s vertelden ons geëmotioneerd hoeveel het voor hen betekende dat we hun kinderen zo goed hebben opgevangen. Dat heeft ook ons enorm geraakt.’

En weer vinden de dames wat ze doen vanzelfsprekend. Het is noodzakelijk dat we elkaar helpen in de samenleving. Wij kunnen dat doen, dus waarom zouden we dat niet doen?

 

Nieuwsgierig naar wat de vrouwen van Femma L’es moms d’espoir nog meer doen? Volg dan zeker  hun facebookpagina

Reacties

Reinhilde Hermans schreef

Wat een mooi initiatief!

Reageer