De warmste en grootste kerstboom staat in Herentals

{$items.title}

Op de grote markt in Herentals staat de grootste kerstboom te pronken. Het is niet zomaar een kerstboom, hij is gemaakt van allemaal aan elkaar gezette vierkante lapjes van 20 x 20 cm.

Een schitterend, maar groot werk van de damesclub De Wollies.

Hoe het begon? 

Ik had een gesprek met de enthousiaste en fiere initiatiefneemster Marie-Jeanne Haverhals, lid van Femma Herentals- Mixinthals, zij vertelde hoe het allemaal begon.

De Wollies bestaan al een aantal jaren en Marie-Jeanne nam eertijds het initiatief om te breien voor het Olivia Hendrickx Research Fund. Het Olivia Fund steunt vernieuwend kankeronderzoek dat jonge patiëntjes betere overlevingskansen geeft en concreet bij hun genezing helpt. In Marie-Jeannes familie en vriendenkring verloor zij dierbaren aan kanker. Zij wou samen met de dames van De Wollies haar steentje bijdragen en financiële steun bieden aan het wetenschappelijk onderzoek naar kanker.

En toen was er COVID-19. De damesclub telt een 40-tal leden en konden het afgelopen jaar niet fysiek meer samenkomen. Marie-Jeanne dacht ‘Wat kunnen we dan wel doen?’. Zij zette zich aan haar PC en vond bij het klasseren heel wat leuke handwerkjes én een mooie foto van een gehaakte, grote kerstboom in Trivento (Italië) van een viertal jaar terug. 'Dat kunnen wij ook', dacht ze.

Bovendien wou Marie- Jeanne het record breken van de grootste kerstboom die ooit in West-Vlaamse Rollegem (8 m) stond. En of het gelukt is! De boom in Herentals is 11,60 m en 1 mm hoog. Proficiat! In de boom zitten maar liefst 3600 lapjes

Hoe krijg je dit voor mekaar?

Marie-Jeanne nam eerst contact op met Rollegem ter voorbereiding op het initiatief. Zo kon zij zich goed voorbereiden, opzoekwerk uitvoeren en voorbeelden zoeken van haakwerkjes.  Dit deed ze niet alleen, maar met de leden van De Wollies. Marie-Jeanne nam contact op met het gemeentebestuur en kreeg er een positief antwoord. Maar ook de lokale media, zoals de krant en TV waren geïnteresseerd.

Zo maakte ze niet enkel promotie, maar deed ze ook een oproep voor het hele gebeuren. Maar liefst 300 mensen gingen aan het haken en breien en dit leverde zelfs nog meer op: zo’n 8000 lapjes werden verzameld in het clublokaal. 

Zo ging het clubje van De Wollies verder aan de slag: vierkantjes werden aan elkaar gezet in rijen, daarna werden rijen aan elkaar gezet tot een pand van 1 m x 1 m, en zo werden ook weer deze grote vierkanten aan elkaar bevestigd tot 1 groot lappendeken.

Ook de lokale zelfstandigen boden zich aan: een schrijnwerker zorgde voor het geraamte waar de mooie lappendeken over gespreid werd, een hoogwerker was ook nodig samen met heel wat mankracht om de heerlijk warme deken te bevestigen op het geraamte.

Maar het goede doel werd niet vergeten. Op de Grote Markt in Herentals bevrouwen de dames van de club een stand waar allerlei lekkere zoetigheden aan geboden worden en zo tracht de club dit jaar maar liefst een mooi bedrag van enkele duizenden euro’s over te maken aan het Olivia Hendrickx Research Fund.

Marie- Jeanne Haverhals, een warme vrouw die ook veel warmte ervaart uit haar omgeving en zo fier toevoegt aan heel het initiatief. Een initiatief waarbij heel veel mensen graag voor elkaar instaan en zo voor elkaar iets willen betekenen, zich inzetten en verbinding zoeken.

Reageer