De smaeken van het seizoen

{$items.title}

Heb je al gehoord over De Maekerij?  Dat is de gloednieuwe telg binnen de Femma-familie.  Je vindt deze creatieve hotspot in Leuven.  Je kan er terecht voor talloze workshops, het open atelier, voor een babbel of een lekker drankje en een duurzame hap!

Want terwijl wij volop oproepen om één week mee te doen aan de Seizoensgroente-Challenge, zorgen ze in De Maekerij het hele jaar door voor duurzaam lekkers!

Duurzaam en biologisch koken is trendy, zelfs in de gewone supermarkten zie je de nieuwe bio gamma’s als paddestoelen uit de grond schieten. De wereld verandert… De Leuvense kok die wij kozen als vaste partner voor De Maekerij is in België trekt al een hele tijd de kar op dit vlak. Geert Groffen, een man die bio en duurzaam langs alle mogelijke poriën uitademt. Bij het kiezen van zijn gerechten houdt hij altijd rekening met de Co2-uitstoot. Groenten zijn zoveel mogelijk biologisch en van het seizoen. Ook zijn keuze voor een ruim aanbod aan vegetarische voeding heeft alles te maken met ecologie, want vleesproductie heeft een enorme impact op het milieu: uitstoot van methaangas, massaproductie van veevoeder met kap van oerbos, ...
Deze visie delen we volledig en we zijn er zo trots op Geert als partner te hebben. Niet alleen voor zijn visie, ook voor zijn lekkere en pure kookkunst. Eerlijke gerechten bereid vol passie en met invloeden van over heel de wereld, gerechten die buik én ziel voeden. Kom dat smaeken!

Bron:  De Maekerij

Benieuwd wat kok Geert Groffen vindt van de Seizoensgroente-Challenge?

Ik had de actie al zien passeren via mijn Rikolto-Vredeseilanden connecties. Ik vind de seizoensgroenten-challenge een goede actie. Om iedereen even te doen nadenken. Tomaten zijn immers de meest verkochte groente in België, jaarrond. In kilo's meer dan wortelen. En dat zou eigenlijk niet mogen in een land als het onze.

Koken met seizoensgroenten is wel maar een deel van het verhaal.
In de eerste plaats moeten we fundamenteel minder vlees en vis eten.
En ook: geen groenten uit verwarmde serres en geen groeten en fruit (of ander vers voedsel) dat met het vliegtuig komt. Dat zijn de drie belangrijkste acties,
waarvan de eerste twee het meest relevant zijn.
We doen ze alledrie in de Maekerij.

In dit seizoen is koken met seizoengroenten het moeilijkst. Want zowat alle bewaargroenten zijn op en qua nieuwe verse groenten moeten we nog niet teveel verwachten (behalve enkel bladgewassen en de eerste asperges). Om de maaltijden toch toegankelijk te houden,
koop ik nu ook heel wat Zuid-europese groenten. Italiaanse venkel, spaanse courgette, ...
Ik let er heel hard op dat het geen Belgische verwarmde serre groenten zijn.
Want die ene vrachtwagen met 30 ton Italiaanse venkel heeft niet zo'n grote milieu-impact als die serre die verwarmd moet worden.
Veel mensen zien de vrachtwagens op de weg als het grote probleem maar dat is niet correct:
als je met de auto naar de supermarkt gaat, dan is de impact van jouw transport per kilo groter dan die van de spaanse tomaten die je koopt.

We doen dus eigenlijk voor een deel maar niet volledig mee aan de seizoensgroenten-challenge. Maar wel het hele jaar door.
En we letten vooral ook op alle andere aspecten van het concept 'duurzame voeding'.

Dus, geen zin of tijd om zelf te koken?  Ben je in de buurt van Leuven?  Loop dan zeker even langs in De Maekerij en proef er van de vele talenten en het lekkere, duurzame eten!

Je vindt de contactgegevens hier.

Reacties

christa schreef

Hey, ik mocht er al 1 keer proeven van een heerlijke groenteschotel, en het beviel me prima!

Zeker voor herhaling vatbaar!

Annemie schreef

Heb je al gehoord over De Maekerij? Dat is de gloednieuwe telg binnen de Femma-familie. Je vindt deze creatieve hotspot in Leuven

Is dit een Femma groep? Ik vind hier nochtans niks van terug op hun website

Of hoe moet ik 'telg' verstaan?

Reageer