Buy Nothing New Maand

{$items.title}

Oktober is het ‘Buy Nothing New’-maand (koop-niets-nieuw-maand). Een actie die bewustwording stimuleert over alles wat we allemaal al wél hebben en iedereen oproept een maand lang geen nieuwe spullen te kopen..  en te genieten van wat er al is. Het gaat niet om geen geld uitgeven, maar om het anders uit te geven. 2 collega’s van Femma doen mee.

Lobke heeft er zin in

‘Wie heeft zin om mee te doen aan de ‘Buy Nothing New-Maand?’ Die vraag kreeg ik begin vorige week van mijn collega’s en ik voelde mij meteen geroepen om mee te doen, al moet ik meteen toegeven dat ik de derde dag van de maand al gefaald heb. Maar officieel ben ik dus afgelopen maandag begonnen met deze leuke uitdaging: koop niets nieuws (op eten & drinken, medicijnen en cosmetica na) deze maand, dat is alles! Tweedehands kopen, weggeven, ruilen, delen, lenen, huren, zelf maken, repareren, opleuken & herontdekken. Vergeten kledingstukken opnieuw gaan dragen, blij worden van teruggevonden spullen, geld besparen en leuke  ervaringen opdoen, dat mag allemaal wel!

Mijn eerste week én weekend heb ik goed doorstaan! Eén probleem, Frauke had nieuwe broekkousen nodig want haar kousen van vorig jaar waren te klein geworden. Gelukkig was het tweedehandsbeurs van de Gezinsbond in ons dorp en daar vond ik 5 paar tweedehands broekkousen voor 4 euro!
De zon is gratis, dus gisteren maakten we een herfstwandeling en gingen we naar de pluktuin om onszelf een prachtig boeket verse veldbloemen cadeau te doen. ’s Avonds gingen we op restaurant in het kindvriendelijkste restaurant van Antwerpen waar we wel geld uitgaven maar in de plaats kregen we extra quality time cadeau, ons weekend was geslaagd, zonder geld uit te geven aan nieuwe spullen!

Koopziek ben ik niet echt, maar zoals elke vrouw of mama koop ik wel eens graag een mooi stuk voor mijzelf of voor de kindjes in een leuke (web)winkel. Sinds mijn minimale garderobe is het veel gemakkelijker geworden, want ik koop sowieso alleen maar stukken die ik echt nodig heb! Ik ga zeker zo graag naar Kringwinkels of ik maak cadeautjes graag zelf. Het zal mij uitdagen om creatief te zijn of om af en toe stop te zeggen en bewuster om te gaan met mijn centjes.

Aan het einde van de maand krijg ik een extra budget om over te schrijven naar onze spaarrekening én het zal mij veel bewuster gemaakt hebben om goed met mijn geld om te gaan! Ik heb er alvast zin in!

Mien koopt geen cadeau voor haar broer

Een maand lang niets nieuws kopen. Ik probeerde het al eens op mijn eentje, maar na 3 dagen was ik het al vergeten. Nu ik ben ingeschreven voor de uitdaging, wil ik er echt voor gaan. In tegenstelling tot heel wat mensen, houd ik niet van shoppen. Dus verwachtte ik van deze uitdaging eigenlijk niet veel te merken. En toch.

Mijn broer is jarig op 2 oktober en ik had in september nog geen cadeau gekocht. Lap! Ik mocht niets meer kopen. De meesten aan wie ik dit vertelde, zeiden “Hier mag je toch een uitzondering voor maken”. Dat had ik kunnen doen. Maar ik deed het niet. Ik veranderde mijn denkproces van ‘Wat zou ik kunnen kopen?’ naar ‘Wat kan ik doen zonder iets te kopen?’. Veel sneller dan anders kwam ik tot een idee: Ik geef hem een dagje met zijn zus (met mij dus). Veel origineler dan een zoveelste boek of cadeaubon. En nog leuk voor mij ook!

De volgende uitdaging was de kermis met braderie. Al viel dat eigenlijk goed mee. Het gaf me een enorme rust om niet te moeten zoeken of er misschien iets interessant was om te kopen. Want die neiging heb je toch altijd op zo’n moment. Gewoon wat wandelen, babbelen en de braderie is aan mij voorbij gegaan zonder dat ik één moment aan ‘kopen’ heb gedacht.

Net als Frauke van Lobke, zou ook Viktor extra sokken kunnen gebruiken. Die verkochten ze bij ons helaas niet op de tweedehandsbeurs van de Gezinsbond. Ik zal ze maar wat vaker wassen.

De eerste hindernis is genomen. We zijn vertrokken voor een maand lang. Dat het mij stimuleert om creatiever na te denken, weet ik nu al.

 

Reacties

Annemie schreef

Wat een heel mooi initiatief. Jammer genoeg lukt dit niet met het gaan samenwonen, maar uiteindelijk kunnen we elke 1e dag van de maand zelf eraan beginnen ;-)

Reageer