Beste Supermarkt - de moeizame zoektocht naar "eerlijk" vlees

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Heb jij dat ook dat je 'goed' wilt doen, maar dat je het bos soms niet meer door de bomen ziet? Je vindt je weg niet door seizoensgroenten in de supermarkt, en welk fruit koop je best wanneer? Je zou eigenlijk ook minder vlees willen eten, maar welk alternatief is er? Of je koopt écht liever lokaal, maar kan dat wel bij een supermarkt?
Acht brieven lang laten we een consument aan het woord die worstelt met goede voornemens en het effectieve resultaat. Want [Beste supermarkt], we zijn meer dan een kassaticket!

    Las jij de eerste column van deze reeks al in het magazine van februari? 
Hier komt de tweede al!

Deze maand vertelt Magaly over haar moeizame zoektocht naar "eerlijk vlees".


Wie?
Magaly Van Cutsem is de 'Madam' achter de webshop Mini & Madam. Deze passie combineert ze sinds enkele maanden met een deeltijdse job als administratief bediende bij een verzekeringsmakelaar. Samen met haar echtgenoot en 5-jarige dochter heeft ze haar hart verloren aan Sterrebeek, een knusse gemeente dichtbij Brussel.
Zoals voor vele ouders is het ook voor Magaly een hele uitdaging om een ideaal evenwicht te vinden tussen al haar rollen. Als mama, echtgenote, werknemer én zelfstandige probeert ze de ballen in de lucht te houden. Dagelijks koken voor haar gezin lukt helaas niet. Maar gelukkig kan dit gezin geregeld de voetjes onder tafel schuiven bij de (schoon)ouders. Gemakkelijk, inderdaad, maar desondanks probeert ze bewuster te zijn van wat er op haar 'voorgeschotelde' bord ligt.

[Beste supermarkt],

Een lekker stukske vlees, ik kan daar écht van genieten. Vleeseten is ons letterlijk met de paplepel ingegoten. Toen nog gemixt, maar nu als een lap in volle glorie op mijn bord. Al stel ik mij intussen wel grondig vragen bij die glorie.

Want welk glorierijk verhaal schuilt er eigenlijk nog achter dat “lekker stukske vlees”?

Ik denk bij iedere hap best vaak aan de vreselijke berichten over slachthuizen. Ik geef toe dat ik zelfs niet naar de beelden van het nieuws heb durven kijken, of de details heb durven lezen in de krant… En ik weet heel goed dat minder vlees eten een gigantische impact zou hebben op het milieu.

En, toegegeven, tóch blijf ik – tegen alle logica in- jullie vlees kopen. (Waarschijnlijk ook tegen een véél te lage prijs) En zovelen anderen met mij. Stel ik me daar vragen bij? Ja. Is het de macht der gewoonte? Euh ja. Of toch neen. Het is gewoonweg omdat ik niet echt een geschikt alternatief in de supermarkt vind. Misschien ligt het er wel hoor, dat eerlijk vlees in jullie koelvak. Maar het is me nog nooit echt opgevallen. En dat is eigenlijk best jammer. Ik ben een drukbezette ouder met een job, een bijjob, een man en een kind. Dat er weinig tijd is om alles zelf uit te zoeken, is logisch. Goede alternatieve voor vlees, eerlijk vlees,…

De tijd en energie ontbreekt me nu even om dat allemaal zelf te onderzoeken.

Beste supermarkt, jij hebt de macht in handen. Waarom geef jij niet meer duidelijkheid over de weg dat dat ene stukje vlees heeft afgelegd? Een korte uitleg op een label, een apart ‘eerlijk’ koelvak in jullie winkel, of een folder met een uitleg in’t lang en in’t breed (alhoewel?). Vraag de eerlijke laagste prijs voor een stuk vlees. Manipuleer mij (desnoods) gerust naar minder vlees. Er zijn zoveel mogelijkheden. Ik, en nog vele anderen, zouden het alvast enorm appreciëren.

Dus [Beste supermarkt], wil jij mij helpen om overwogen keuzes te maken als ik volgende keer op zoek ga naar een lekker stukske vlees? Het zou heerlijk zijn om (weer) zonder schuldgevoel toch eens te kunnen genieten van een hapje in mijn mond.

‘Ik ben meer dan mijn kassaticket’ is een Een initiatief van Vredeseilanden (Rikolto), Fairtrade Belgie, KVLV, Vrouwen met Vaart, Femma, Gezinsbond en Test Aankoop.

Beste supermarkt, maak je van duurzaam de makkelijkste keuze?

Laat het op deze website weten aan je supermarkt dat ook jij meer bent dan je kassaticket. Je komt ook als eerste meer te weten over onze Seizoensgroenten Challenge in maart 2018.

 

Reageer