Alles begint met een potlood en een droom

<br />
<b>Notice</b>:  Undefined index: items in <b>/home/femma/apps/production/releases/20190805082358/frontend/cache/compiled_templates/7f6f1d63cd823f409c63dea54b7cfbfb_detail.tpl.php</b> on line <b>99</b><br />
{$items.title}

Femma Runkst had een droom: een ontmoetingsfeest waarmee ze verder reiken dan Femmaleden. “Als we nu eens een Ladies Evening  organiseren.” Ook de basisschool De Boomgaard in Runkst werkte al jaren aan een droom: zich meer openstellen voor de buurt, werken aan een brede school. Deze twee dromen samen zorgden op 28 oktober 2015 voor een heel gezellige Ladies Evening. 32 niet-leden van 5 verschillende nationaliteiten maakten er kennis met de Femmagroep. We vroegen aan Cecile Dekeersmaeker hoe dit zo’n succes werd.

Hoe is dit idee tot stand gekomen?
Het begon eigenlijk twee jaar geleden al. De toenmalige directie van de basisschool, lid van Femma Runkst, wou de school meer open stellen voor de buurt. Verenigingen uit de buurt kunnen er (na overleg) activiteiten organiseren, als die activiteiten toegankelijk zijn voor de kinderen, het personeel en de ouders van de school. Ik ben eens naar de school gaan kijken en we hebben er vaak over gepraat. Stilletjes aan is het idee gaan rijpen in de geesten van ons Femmabestuur.
Daarbij kwamen wij ook tot de vaststelling dat wij als Femmagroep niet genoeg naar buiten kwamen. We wilden graag meer leden, maar de mensen kenden Femma niet voldoende. Bovendien hebben we als vrouwengroep wel iets te bieden aan de ouders (in dit geval aan de moeders) van de kinderen van de basisscholen uit de buurt.
Die twee dromen waren de aanleiding om een Ladies Evening te organiseren in de basisschool De Boomgaard. Een jaar geleden prikten we een datum en daarna zijn we beginnen voorbereiden.

Hoe zag jullie Ladies Evening eruit?

Ons doel was: vrouwen uit de wijk samenbrengen en hen via leuke demonstraties te laten kennismaken met Femma. We nodigden de mama’s van de school uit en maakten ook in de andere lagere scholen en de crèches heel veel reclame. Elk bestuurslid sprak 3 personen aan. En dat heeft zeker gewerkt! In die gesprekken merkten we dat we de aanwezigen vooral wilden laten kennismaken met Femma en hen warm maken voor onze activiteiten. Van lidmaatschap zouden we niet spreken.
De avond zelf kreeg iedereen een drankje als verwelkoming. Daarna kregen ze verschillende proeverijen (gemaakt door 2 enthousiaste leden). Ondertussen stelde ik onze Femma-activiteiten voor in een korte presentatie en daarna hadden we verschillende standen met demonstraties voorzien: sjaals knopen, ontharen met draad, stoelmassage, kralen en juwelen van papier, en de voorstelling van ons naaisalon.  De standen werden opgesteld en toegelicht door Femmaleden, alleen het ontharen met draad werd gedaan door Mehri, een jonge Turkse vrouw. Het was echt teamwerk!
We hadden meer dan vijftig aanwezigen, waarvan 32 niet-leden en 5 verschillende nationaliteiten!! Een groot succes! Het is nu aan ons om het contact met al deze  vrouwen warm te houden. We zullen hen allen uitnodigen voor onze komende activiteiten. 16 van hen gaven hun e-mailadres en noteerden wat ze graag wilden doen. Hier gaan we zeker rekening mee houden in de planning die we volgende week maken.

Wat hebben jullie gedaan om al die vrouwen te bereiken?


Door samen te werken met de school konden we meer moeders bereiken. Door de activiteit te laten doorgaan in de school, verlaagden we voor de moeders de drempel. We hebben bewust onze prijs heel laag gehouden (€3 inkom). De verschillende hapjes bevatten of vis of rundsvlees (geen varkensvlees). Ik zag een aantal Marokkaanse dames opkijken toen we enkel wijnglazen hadden om onze dranken in op te dienen. Maar ik heb hen meteen uitgelegd dat we enkel dit model glazen hadden en dat ze water konden kiezen. Daarmee waren ze gerustgesteld. Als ik dat niet had gezegd, hadden ze misschien niets gedronken. Ze waren heel enthousiast en hebben ons ook al uitgenodigd op hun couscousavond!

Wat was voor jou het mooiste moment?
Dat is een beeld dat ik nooit zal vergeten. Ik had een presentatie gegeven en moest nog even op de beamer letten voor ik die kon opruimen. Toen ik opkeek was iedereen weg van de tafels uit het midden van de zaal. Ze stonden allemaal heel geïnteresseerd naar onze standen te kijken. Dat was heel mooi. Waw! Het was gelukt!

Waarom wou jij dit zo graag organiseren?
Ik geloof in het samenbrengen van mensen. Ik heb zelf heel veel geleerd bij Femma, bijv. naaien, de wereld ontdekken via het wandelen en fietsen, … Ik heb heel veel aan de contacten die ik heb via Femma. Het mooiste vind ik om jonge en oudere vrouwen samen te zien. Het beeld van al die aanwezigen aan die standen, zal ik niet snel vergeten.

Heb je nog tips voor andere Femmavrijwilligers?
• Je moet uitbreken en enthousiast zijn. Blijf enthousiast om met mensen samen te komen. Trek je werking open!
• Werk in team; zorg ervoor dat niet alles op de schouders van 1 persoon terecht komt.

Ook een leuk Femmaverhaal? Laat het ons weten op mien.quartier@femma.be

Reacties

Christa Mestdagh schreef

Een fijn, inspirerend verhaal! Zal ik zeker delen via facebook en met m'n collega's! Proficiat, Femmadames van Runkst!

Reageer