10 tips voor een succesvol huishouden 2.0

Hoe 2.0 is jouw huishouden?

Een huishouden runnen met één inkomen is aartsmoeilijk. In veel gezinnen hebben beide partners een voltijdse job. Die jobs combineren met het huishouden en het gezin is een grote uitdaging. Vaak is dit een bron van frustratie. Al te vaak ligt de hoofdverantwoordelijkheid voor de zorg- en huishoudelijke taken bij vrouwen. Deze verdeling zit duidelijk vastgeroest in onze cultuur. Nochtans hebben zowel mannen als vrouwen baat bij een evenwichtige verdeling van de zorg- en huishoudelijke taken. Zo krijgen beiden de kans om zich te ontplooien op de arbeidsmarkt, maar is er ook sprake van een meer harmonieuze relatie. Er is minder stress en beide partners hebben meer vrije tijd samen.

Test hier hoe 2.0 jouw huishouden is

10 tips voor een succesvol huishouden ‘2.0’

Nog ruimte voor verbetering?  We geven je alvast 10 tips!

  1. Leer je kinderen van jongs af aan te helpen bij huishoudelijke taken. Maak daarbij geen onderscheid tussen jongens en meisjes, ook wat het type taak betreft. Jongens kunnen evengoed afwassen en poetsen als meisjes. Meer tips vind je via www.klasse.be.
  2. Probeer de huishoudelijke taken zoveel mogelijk samen te doen. Met twee is leuker dan alleen. Bovendien hebben jullie erna tijd om samen door te brengen.
  3. Maak een duidelijke takenlijst op en verdeel de taken op voorhand. Zo is er achteraf geen discussie over wie wat moet doen.
  4. Wissel geregeld eens van taken. Zo worden minder leuke taken eens door de andere gedaan. Bovendien leer je zo elkaars werk appreciëren.
  5. Wees niet te streng voor elkaar. Aanvaard dat ieder op zijn eigen manier helpt. Geef al eens een complimentje aan elkaar.
  6. Ga er niet van uit dat je partner alle taken ziet, die jij ziet. Stel de vraag om te helpen.
  7. Je huishouden hoeft niet steeds tip top in orde te zijn. Maak liever tijd vrij voor leuke activiteiten!
  8. Het is geen schande om hulp in te roepen (vrienden, familie, poetshulp,…)
  9. Als het werk achter de rug is, trakteer jullie zelf dan op een gezellig uitje.
  10. Maak het leuk! Zet muziek op, maak er een wedstrijdje van, …

Veel succes!

Reageer