1 pas, 120 musea, 282 tentoonstellingen

{$items.title}

Je vernam het waarschijnlijk al via andere bronnen: België heeft er een nieuwe pas bij, de Museumpas (officieel: MuseumPASSmusées). Je betaalt één keer 50 euro en kunt een jaar lang alle (120) deelnemende Belgische musea bezoeken, in Vlaanderen, Brussel én Wallonië. Je gaat zo vaak en wanneer je maar wil. Ook tijdelijke tentoonstellingen kun je gratis of met een fikse korting ontdekken. 

 

Leuk nieuws dus voor individuen, maar ook interessant als je als Femmagroep een museum bezoekt tijdens een stadsbezoek of daguitstap. Iedereen die een museumpas bezit, jong of minder jong, kan gratis binnen!

De pas is een initiatief van een consortium van musea uit de drie gewesten, samen met Publiq. Via de pas hopen zij het bezoek aan musea laagdrempeliger te maken, meer bezoekers aan te trekken en extra middelen te genereren voor de musea. De inkomsten van de museumpas gaan rechtstreeks naar de musea. Telkens wanneer iemand met de kaart aan de balie van een museum passeert, wordt dit museum vergoed. In Nederland bestaat de museumpas al langer. Daar maken meer dan een miljoen mensen ervan gebruik.

Momenteel nemen 120 musea deel en het is de bedoeling dit aantal in de toekomst te doen toenemen. Zowat alle grote musea in de grote cultuursteden zijn vertegenwoordigd, maar er zitten ook kleinere, minder bekende musea bij. Ook die kun je nu dus gratis ontdekken! Bekijk hier alle deelnemende musea.

Snel en makkelijk

Het gebruik van de museumpas is bewust heel simpel gehouden: je komt een museum binnen en je scant je pas aan de kassa. Je foto verschijnt op het scherm van de loketbediende en je kunt het museum binnenwandelen. Een pas kan dus niet worden doorgegeven; de kaart is strikt persoonlijk. Voor mensen die het financieel moeilijk hebben, is er een speciaal tarief van 10 euro.
Interesse? Meer info vind je op https://www.museumpassmusees.be/nl

 

Reageer