Blog

Eline pikt seksisme niet langer en maakt statement met  100-koppig vrouwenorkest

Eline pikt seksisme niet langer en maakt statement met 100-koppig vrouwenorkest

Goede klassieke muziek heeft helemaal niks te maken met gender. Logisch, denk jij. Maar het zal je verbazen hoe vastgeroest de cultuur is die vrouwelijke muzikanten en componisten laat geloven dat ze minder kunnen dan hun mannelijke collega’s. Contrabassiste Eline heeft daar genoeg van en organiseert op internationale vrouwendag een orkest met enkel vrouwelijke muzikanten.  Met muziek van vrouwelijke componisten, uiteraard.

Lees het artikel

Eva is een Afrikaanse

Eva is een Afrikaanse

We zijn met meer dan zeven miljard mensen op de aardbol. Duizenden of miljoenen jaren geleden liepen er veel minder mensen rond op onze planeet.  Het idee dat alle mensen nakomelingen van één man en één vrouw zijn, lijkt romantisch maar misschien te eenvoudig om waar te zijn. De evolutietheorie leert ons dat we van apen afstammen. Sommige religieuze boeken vertellen ons dat Eva en Adam onze voorouders waren. De waarheid blijkt nu echter toch een combinatie van beiden te zijn, alleen moet je er dan bij nemen dat de Tuin van Eden ergens in Noord Botswana zou gelegen zijn.

Lees het artikel

Moet ik dit nu doen?

Moet ik dit nu doen?

Stel je voor:  ‘Je komt ’s avonds thuis.  Er liggen nog kruimels van het ontbijt op tafel.  De vaatwas zit vol vieze vaat.  Het aanrecht staat vol.  Er is geen brood in huis.  Je gaat zuchtend aan de slag en daarna snel om boodschappen.  Dat uurtje lezen verschuift voor onbepaalde duur in de planning.’  Herkenbaar?

Lees het artikel

Schrijven ga ik beslist terug wat meer moeten doen

Schrijven ga ik beslist terug wat meer moeten doen

Op zaterdag 15 februari kwamen in Turnhout  zes Femmadames samen om deel te nemen aan ‘Het verhaal van mijn (Femma-) leven’. Bieke, Nicole, Marie Rose, Marietje, Reinhilde en Cil namen de tijd om een dag te reflecteren, te schrijven en te delen met de groep over de betekenis van KAV/Femma  in hun leven.

Lees hun reacties over hoe ze deze schrijfdag beleefden:

Lees het artikel