Blog

De kracht van vrouwen samen

De kracht van vrouwen samen

Vandaag op 11 november, nationale vrouwendag, staan we stil bij vrouwenrechten. Onder vrouwenrechten verstaan we ook het recht op zelfontplooiing en vrije tijd. Dat onderstrepen we bij Femma. We brengen vrouwen samen en maken hen sterker. We geven hen kostbare tijd om te leren en zich verbonden te voelen met zichzelf en met anderen. Inzetten op groei en veerkracht is de sleutel tot een ‘rijker’ en gevulder leven. Dat is emancipatie. Bijna honderd jaar koesteren we daarbij de aandacht voor die vrouwen die dreigen uit de boot te vallen.

Lees het artikel

Zuster Berthastraat  #meervrouwopstraat

Zuster Berthastraat #meervrouwopstraat

Heb je al eens stilgestaan bij al die straatnamen die je op de honderden of duizenden enveloppen hebt geschreven? Statistisch gezien heb je in meer dan acht keer op tien van de gevallen een straatnaam met een mannennaam genoteerd. Dit roept vragen op. Hebben vrouwen dan minder bijgedragen aan de samenleving dan mannen? Natuurlijk niet, ze zijn gewoonweg gedurende al die jaren niet erkend voor hun talenten, verdiensten en engagementen. Dit gegeven maakt de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen letterlijk zichtbaar. Uiteraard heeft dit met de tijdsgeest te maken en de onderdrukte positie van vrouwen in het verleden. Waarschijnlijk is er ook een band met de bescheidenheid van vrouwen en hun politieke ondervertegenwoordiging. Vrouwen lopen niet gemakkelijk te koop met hun verdiensten.

Lees het artikel

‘Returning the gaze’ - 25 jaar beeldende kunst van Karin Hanssen

‘Returning the gaze’ - 25 jaar beeldende kunst van Karin Hanssen

Een artikel in de krant trekt mijn aandacht. De bijhorende foto’s raken mijn ogen en mijn hart. De bijdrage is een verslag van Cathérine De Kock over de overzichtstentoonstelling ‘Returning the gaze’ van 25 jaar beeldende kunst van Karin Hanssen. ‘Deze expo is een reactie op het gebrek aan diversiteit. Of je nu een zwarte homo of een blanke heteroseksuele vrouw bent, je moet je altijd verhouden tot de mannelijke heteroseksuele blik’, zegt de kunstenares. Een bijzonder uitgangspunt dat me meteen inpakt en me naar de tentoonstelling stuurt. Binnenkomen in de op zich sobere expositieruimte voelt als thuiskomen. Ik word gegrepen door de kunstwerken, geschilderd vanuit een bewuste vrouwenblik en met oog voor maatschappelijke invloeden.

Lees het artikel