Blog

De kleine revolutie van Philippine Vande Putte

De kleine revolutie van Philippine Vande Putte

De eerste helft van ‘100 verhalen van vrouwen’ zijn intussen gepubliceerd. Hoogtijd om de focus te zetten op Philippine Vande Putte, één van de pioniersters van onze organisatie. Voor een kennismaking met deze markante vrouw maken we dankbaar gebruik van teksten van Maria Jacques. Zij was  hoofdredactrice van de KAV-bewegingsbladen en tegelijk  gewaardeerd schrijfster.  Ze heeft  Philippine persoonlijk gekend en werkte een tijd met haar samen. We proberen een beeld te schetsen van Philippine Vande Putte en de enorme impact die ze heeft gehad op de ontwikkeling van KAV/Femma aan de hand van citaten uit twee artikels die Maria Jacques over haar schreef.

Lees het artikel

Het verhaal van mijn (Femma-) leven

Het verhaal van mijn (Femma-) leven

Wij vrouwen zijn bezige bijen. We combineren dag in dag uit allerlei taken en zijn daarbij vooral voor anderen in de weer. Zelden vallen we stil,  tenzij na instructie van de yogaleraar, als ziekte bijv. een burn-out  ons velt of wanneer wij zelf of iemand uit onze omgeving iets ergs meemaakt. Dan vallen we stil, dan stopt de ratrace. En dan vragen we ons af: Waarom ik?  Wie ben ik eigenlijk? Wat wil ik? Waar steek ik m’n tijd en energie in? Waarom? Wat is de zin van m’n leven?

Lees het artikel

Huisarbeid is waardig werk

Huisarbeid is waardig werk

Zuster Jeanne Devos (85), Pia Stalpaert (58) en Julie Hendrickx (42) in één ‘Femma-100’-portret. Straffe madammen. Bondgenoten en vriendinnen. Gedreven in hun doen en laten. Geen tafelspringers, tenzij het moet. Wat ze gemeen hebben? India en huisarbeid. “Het gaat ons om de waardigheid, de rechten en het empoweren van huisarbeid(st)ers,” klinkt het helder en luid. En over de kracht van vrouwen samen. De kracht van verbondenheid.

Lees het artikel