Blog

De kanarie in de koolmijn

De kanarie in de koolmijn

Stress is niet meer weg te denken uit onze samenleving, al te vaak met een burn-out als gevolg.
Het project  ‘De kanarie in de koolmijn’ is een project over burn-out, gebaseerd op ervaringen en verhalen van mensen.
Met individuele verhalen en onder begeleiding gaat de groep aan de slag en maken ze een interactief theaterstuk. De groep komt samen in Kortrijk, gedurende 8 sessies van half maart tot eind mei.
Het stuk zal in het najaar opgevoerd worden op diverse plaatsen in Midden- en Zuid-West-Vlaanderen.

Lees het artikel

Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt

Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt

Deze titel is een bekend citaat uit ‘De tweede sekse’ (1949) van de Franse filosofe en schrijfster Simone De Beauvoir. Ze schrijft dat de verschillen tussen man en vrouw niet natuurlijk zijn: ze zijn het resultaat van de opvoeding en de maatschappelijke context. Volgens haar was er niet zoiets als een vrouwelijke aard en daaruit voortvloeiende specifieke vrouwelijke taken in het leven. Vandaar:

‘Je bent niet als vrouw geboren, je wordt tot vrouw gemaakt’.

Dat betekent ook dat verandering of meer gendergelijkheid  mogelijk is. Met deze belangrijke inzichten inspireerde Simone De Beauvoir de tweede feministische golf.

Lees het artikel

Sisterhood door de ogen van Nicolientje

Sisterhood door de ogen van Nicolientje

Heel even dacht ik, het hoeft niet meer. Femma medewerksters werken 30 uur nu en hebben geen tijd meer voor de blog van Nicolientje. Maar nee hoor, hier ben ik weer en zo is het goed.

Het thema van het magazine deze maand, Sisterhood, is niet zo’n makkelijke opgave. Ja, ik weet het wel! Ik ben al jaren lid van Femma en maak dus deel van een Sisterhood. Groot gezien dan. Maar wat kan ik daar nog meer over vertellen?

Lees het artikel