Tips en tricks om efficiënt te koken

Heel wat mensen hebben een drukke job, een gezin, veel hobby’s, een sociaal leven, … Voor sommigen is koken dan ook een noodzakelijk kwaad, dus moet het maar zo snel mogelijk. Efficiënt en gezond koken vraagt ook een goede planning en bespaart je veel tijd.

  1. Begin met een goede planning en een handig boodschappenlijstje: maak in het weekend of wanneer je je boodschappen doet een boodschappenlijstje. Doe al je boodschappen in één keer of bestel ze online. Je riskeert veel minder om producten te kopen die je niet gebruikt of moet weggooien. Heb je toch iets tekort, loop dan niet snel, snel naar de winkel, maar probeer iets te improviseren met wat je in huis hebt.
  2. Een goede planning beperkt ook overschotten. Heb je er toch, probeer ze te verwerken in een quiche, salade, (groente)-saus, wokgerecht, soep… of doe ze in een afslutbaar doosje en neem het de volgende dag mee als lunch naar je werk.
  3. Zorg voor een voorraad van voedingsmiddelen die lang bewaren: rijst, pasta, gepelde tomaten in blik, tomatenpuree, linzen of andere gedroogde peulvruchten.. of diepgevroren groentjes. Noteer al even voor jezelf wanneer je ongeveer door je voorraad van iets zit.
  4. Maak een weekmenu: heeft het voordeel om even na te denken en inspiratie te zoeken door bijvoorbeeld door Koken voor elke dag te bladeren. Dit brengt  je vaak op leuke ideeën en zorgt voor afwisseling in je weekmenu, maar ook van weekt tot week. Hoe snel vervallen we niet in hetzelfde. Houd rekening met het seizoen, maar natuurlijk ook met wat je gezinsleden graag lusten. Plan een of meerdere veggie-maaltijden. Maar probeer ook eens nieuwe producten uit.
  5. Maak je soep, pastasaus, of stoofschotel, koolsoorten klaar: maak dan genoeg en vries een of meerdere porties in. Handig voor als je in tijdnood zit.
  6. Verwerk voedingsmiddelen die snel bederven kort nadat je ze aankocht. Garnaaltjes, sla, champignons, aardbeien bijvoorbeeld bewaren niet zo lang.

Hoe je een weekplan opmaakt, wordt voorbehouden voor de workshop of cursus Koken op drukke weekdagen met Koken voor elke dag.

Wij laten je alvast proeven van een exotische schotel die niet moeilijk is, maar zeker variatie brengt in je weekenu.

Bobotie

Bobotie is een gerecht uit de Zuid-Afrikaanse keuken en  bestaat uit gehakt en specerijen afgewerkt met een laagje van ei en melk.

Voor 4 personen

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 appels
  • 50 tot 100 g rozijnen
  • 50 g fijngehakte amandelen
  • 1 dikke snede witbrood
  • 3 eieren
  • 2,5 dl melk
  • 2 eetlepels azijn
  • 2 eetlepels mangochutney
  • 2 eetlepels abrikozenconfituur
  • olijfolie
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1/2 tot 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1/2 tot 1 eetlepel garam masala
  • peper en zout

Zo maak je het

Pel de ui en snipper fijn. Bak de kurkuma, garam masala en kerriepoeder kort in hete olie. Zet het vuur wat lager en voeg de ui toe. Fruit de ui goudbruin en pers de knoflookteentjes erboven uit. Voeg het gehakt toe en bak rul. Was de appels en snijd in stukjes. Verkruimel het brood in een kom en voeg de rozijnen, amandelen, chutney, confituur, azijn, kaneel en de helft van de melk toe. Doe de appelstukjes en de broodmix bij het gehakt en meng goed. Klop de eieren los met de rest van de melk. Vul een ovenschaal met het gehaktmengsel en dek af met het eiermengsel. Bak 35 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven va n 175 °C, tot het eimengsel goudbruin is.

Smakelijk!

Wat schaft de pot bij jou als het snel moet gaan?  Heb je zelf tips en trics? Laat ze ons weten!

Reacties

Denise schreef

Hallo,

Ik zorg er voor dat ik altijd soep in huis heb, zelfgemaakt en in porties in de diepvries of porties in de frigo voor snel gebruik.

Zo heb je altijd snel iets te eten en vooral in de winter is het lekker een kommetje warme soep!

Denise

Reageer