Socca

Wat is het?


Socca is een hartige pannenkoek bereid van kikkererwtenmeel. Het is een typische lekkernij uit Nice, maar je treft het ook aan in Noord Italië.
Kikkererwtenmeel wordt gemaakt van gemalen kikkererwten. Het heeft een geel-achtige kleur en een fijne textuur. Het is een glutenvrij  en heeft  een hoog eiwitgehalte en een aangename nootachtige smaak.  In combinatie met andere soorten glutenvrij meel is het geschikt om tarwemeel te vervangen in glutenvrije recepten en het is ook een uitstekend bindmiddel.
Kikkererwtenmeel kom je tegen onder de namen: besan, chickpea flour, gram flour en garbanzo meel. Het is verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels, maar ook in sommige warenhuizen.


Socca met groentjes

  • 4 el olijfolie
  • scheutje balsamicoazijn
  • ½ stronk broccoli, in kleine roosjes
  • ½ stronk bloemkool, in kleine roosjes
  • 125 g geitenkaas
  • 250 g kikkererwtenmeel (gram meel)
  • Voor de soccapannenkoek
  • 250 g kikkererwtenmeel
  • ½ l water
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • Een snuifje zout
  • olijfolie
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schep de bloemkool en broccoli om met enkele el olijfolie, een scheutje balsamico en flink wat  peper en zout. Verdeel over een bakplaat bekleed met bakpapier.
  3. Rooster de groente ongeveer 20 minuten in de oven, of tot je lichtbruine randjes ziet en de groente gaar zijn. Let wel op, want het kan ineens heel snel gaan. Schep halverwege om.
  4. Maak intussen de socca. Doe het kikkererwtenmeel samen met een snuifje zout en komijn poeder in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en roer het water er beetje bij beetje doorheen. Roer goed door. Laat het beslag 15 minuutjes rusten.
  5. Verwarm een beetje olijfolie in een koekenpan. Schep er een flinke lepel beslag in. Bak de pannenkoek tot de onderkant knapperig is en de bovenkant gestold. Keer voorzichtig om en bak de andere kant. Herhaal met het overige beslag.
  6. Verwarm de ovengrill voor. Beleg de helft van de socca’s met geitenkaas  en geroosterde broccoli en bloemkool. Zet de socca’s in de oven tot de kaas gesmolten is en serveer meteen.

De soccapannenkoek combineert ook heerlijk met een pittige soep.

Reacties

cromheeke schreef

er staan geen ingrediënten bij?

Nicole Deketelaere schreef

Zou daar een ei bij moeten zodat de deeg kleeft?

Het lijkt mij anders wel een goed alternatief.

Brenda Van den Bosch schreef

Hoeveelheden aub???

Liesje Berteloot schreef

Onze excuses! Nu zijn de ingrediënten wel te zien :-)

Smakelijk!

gon pittevils schreef

2x 250 gr kikkererwten meel is dat een foutje ?

gon pittevils schreef

2x 250 gr kikkererwten meel is dat een foutje ?

Reageer