Het is weer zover, de Sint en zijn pieten zijn weer in het land

De lange, donker dagen kondigen zich aan. Tijd om even de keuken in te duiken en je ten volle te laten gaan in het maken van kruidige koekjes en marsepein.  Ook de Sint en zijn pieten zullen  hier blij mee zijn.


Speculaas

Begin alvast met zelf je speculaaskruiden te maken. Hierin kun je gewoon heerlijk in variëren. Kwestie van wat je graag hebt. Er is immers geen vaste samenstelling van speculaaskruiden, de ene kan wel al wat pittiger zijn dan de andere. Klassiek maken kaneel, kruidnagel, kardemom, gember  en nootmuskaat deel uit van de mengeling. Maar ben je geen liefhebber van kaneel, kan het ook zonder.  Zelf even proberen, want het geeft je recepten een zoveel meer intense smaak.


Hier alvast enkele mogelijkheden:

Pittige versie
  • 15 g kaneel 
  • 2 g nootmuskaat
  • 2 g kruidnagel
  • 1 g gemberpoeder
  • 1 gram kardemom of anijspoeder
  • 1 gram witte peper
  • 1 gram gemalen koriander
Mildere versie
  • 20 g kaneel
  • 5 g kruidnagel
  • 2 g gember
  • 1 g kardemom
  • 5 g foelie
Zonder kaneel
  • 10 g venkelzaad
  • 5 g kardemom
  • 5g gemalen koriander
  • 1 g nootmuskaat
  • 1 g anijspoeder

Zorg dat je overal poeder voor gebruikt, of van hebt gemaakt. Meng alle kruiden goed en doe ze in het kruidenpotje en sluit goed af.
Nu kun je aan de slag met het maken van speculaasjes

Wat heb je nodig?

  • 200 g vetstof
  • 350 g kandijsuiker
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel water
  • 1 koffielepel speculaaskruiden of kaneel 
  • 400 g bloem 
  • 1 koffielepel bakpoeder
  1. Roer de vetstof tot room.
  2. Voeg de suiker, eierdooiers, water en kruiden toe.
  3. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg toe.
  4. Kneed tot een samenhangend deeg. Laat een nacht rusten in de koelkast.
  5. Kneed het deeg nogmaals.
  6. Rol het tot een worst en snijd in schijfjes.
  7. Schik het deeg op een ingevette ovenplaat en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Ook lekker wanneer er amandelschilfers in het deeg verwerkt worden.

Is er een verschil in speculaas en speculoos?
Wel, volgens Van Dale is speculoos een weinig gebruikt Belgisch-Nederlands synoniem. Het zou een term zijn die om commerciële redenen gebruikt wordt. Sommige Belgische fabrikanten noemen hun producten bewust speculoos om aan te geven dat er geen speculaaskruiden in zitten. Speculaas zijn voor hen de typisch Nederlandse, pittige kruidenkoekjes en speculoos de typisch Belgische koekjes met kaneel en gebrande suiker.
Het zou er ook historisch mee te maken hebben dat dankzij de Verenigde Oost-Indische compagnie onze Noorderburen (Noordelijke Nederlanden) gemakkelijker toegang hadden tot specerijen.

Marsepein

  • 150 g bloemsuiker
  • 200 g amandelpoeder
  • 1 eiwit
  • enkele druppels rozenwater of oranjebloesemwater
  1. Roer de bloemsuiker met de gemalen amandelen en het eiwit tot een vast deeg.
  2. Breng op smaak met enkele druppels rozenwater of oranjebloesemwater.

Marsepein kan gekleurd worden met kleurstof voor voedingsmiddelen. Je kan marsepein verder verwerken of tot figuurtjes kneden.

Lekker zijn ook:
Gevulde dadels: halveer de dadels, verwijder de pit en vul de holte op met marsepein.
Vorm figuurtjes van de marsepein.
Bolletjes: rol de marsepein tot bolletjes en wentel ze door cacaopoeder, gemalen kokos, gemalen noten...

Wat is rozenwater en oranjebloesemwater precies en is er een verschil?
Zowel rozenwater en oranjebloesemwater  worden van bloemblaadjes gemaakt. Rozenwater van een bepaald soort roos. Oranjebloesemwater van de bloesems  van een bittere sinaasappel.

Patatjes

  • 200 g fijngemalen koekjes (Petit Beurre)
  • 125 g bloemsuiker
  • 150 g gemalen amandelen
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 1 eetlepel likeur of rum
  • cacaobloem
  • bloemsuiker
  1. Meng de gemalen koekjes met de bloemsuiker en gemalen amandelen.
  2. Roer de boter tot room met de eierdooier.
  3. Voeg het koekjesmengsel en de likeur toe.
  4. Klop het eiwit stijf en spatel het door het koekjesmengsel.
  5. Rol van het mengsel kleine bolletjes.
  6. Wentel ze door de cacaobloem met bloemsuiker en laat ze opstijven in de koelkast.

Welke lekkernijen horen er voor jou zeker bij in deze periode?
Geen inspiratie?  Dan vind je die vast in de nieuwe Koken voor Elke Dag

Reacties

Besseghir wardia schreef

Klaaskoeken

Reageer